Na stránkách Rychnovského deníku se mu chceme věnovat po celý červen. Proto jsme vyzvali obce, kde se nachází pomníky této významné osobnosti českých dějin, aby se ozvaly. Zdá se, že náš region je z pohledu „hmatatelných připomínek" na mistra Jana Husa poměrně chudý. Přesto se ozvala města, kde je najít můžeme. Prvenství by nejspíš patřilo Novému Městu nad Metují.

Náměstí i ulice nesou jeho jméno

První spojení přináší už náměstí, které je vyhledávané nejen turisty, ale i filmaři, za všechny je možno jmenovat seriál F. L.Věk.
Mnohé ze scén (včetně exteriéru hrdinova krámku) se točily právě zde. A jméno? Husovo náměstí.
Ovšem tím výčet zdaleka nekončí. Vydejme se z náměstí značeným okruhem vedoucím po schodišti pod hradbami. Podél starého mlýna dojdeme do údolí, odkud už je to jen malý kousek ke kopci Hradiště, kde se s Janem Husem sejdeme podruhé. A hned dvakrát. Najdeme zde Husovu lípu a Husův kámen.
Čtvrté spojení nás čeká v novější části města (dříve zvané Masarykova čtvrť), kde stojí Husův sbor. Ale ani čtyřka není konečné číslo. Před sborem se setkáme se sochou Jana Husa. A pokud hádáte, že oboje stojí na Husově ulici, máte pravdu.
Je tedy jisté, že Nové Město je v tuto chvíli pro chystanou Galerii na chodníku v Opočně, která bude v červenci věnována právě osobnosti mistra Jana Husa, vítaným partnerem.

Nové Město nad Metují jako bašta protestantské církve

Fotografie nás zavádí do Nového Města nad Metují z roku 1924.

Fotografie nás zavádí do Nového Města nad Metují z roku 1924. Název Husovo náměstí naznačuje, že město mívalo k reformátorům církve blízko. „Nové Město nad Metují jako bašta protestantské církve jednoty bratrské (jejím členem byl i zakladatel města Jan Černčický z Kácova) mělo až do poloviny 17. století na náměstí protestantský kostel (kostel Nejsvětější Trojice). Pod katolickou správu přešel až po zřízení arcibiskupství v Hradci Králové," vrací se do dávné minulosti Jiří Švanda z novoměstského informačního centra.

Husova lípa s památným kamenem

Husova lípa s památným kamenem.

Husova lípa s památným kamenem.

Jsou součástí značeného okruhu. K zasazení lípy se váže záznam v kronice z roku 1919: „V těch dnech, když jsme sázeli Lípu svobody, sdružily se spolky v Nov. Městě v tom zámyslu, že v prvním roce naší politické svobody uctí výroční paměť smrti Mistra Jana Husa zasazením „Lípy Husovy" důstojnou oslavou dne 6. července 1919. Pořad Husovy oslavy: Dopoledne o 9. hod. sraz veškerých spolků a občanstva před hotelem na Rychtě. O 10 hod. průvod na náměstí, kdež konán byl Tábor lidu, na němž promluvil prof. dr. Bedř. Foustka z Prahy na thema: Mistr Jan Hus a česká reformace. Její odkaz českému národu. Odpoledne: ve 2 hod. seřadění veškerých spolků a občanstva na náměstí, odkudž průvod na památný vrch „Hradiště", kde zasazena byla „Husova Lípa" s proslovem. Při táboru a při sázení lípy zapěl vhodné sbory spolek „Kácov". Večer divadlo."

Novostavba sboru

Novostavba Husova sboru.

Snímek Husova sboru ukazuje tehdejší „novostavbu", která šla na svět velmi rychle, což potvrzuje text převzatý z knihy Pohledy do minulosti Nového Města nad Metují (autor Bohumil Dvořáček): „V roce 1933 si československá církev husitská postavila Husův sbor. U tohoto díla se opět setkali arch. Freiwald a stavitel R. Janský. Prostavěno bylo 300 000 korun. Se stavbou bylo započato 9. dubna 1933 a skončeno v září 1933. Dne 8. října v kostele probíhala už první bohoslužba."

Přibyl parčík a také socha

Husův sbor po několika letech.

Tento snímek ukazuje změny, jimiž prostor prošel v průběhu dalších let. Přibyl parčík, v němž byla v roce 1939 postavena Husova socha. Jejím autorem je sochař J. Vítek z Prahy. Je vidět, že ti, kdo se chtějí vydat po stopách Jana Husa v Novém Městě nad Metují, mají pomyslné dveře otevřené dokořán. Pokud svou procházku začnou v informačním centru, zjistí, že město má turistům co nabídnout i ve všech dalších směrech. V příštím týdnu se podíváme do dalšího místa, kde je mistr Jan Hus připomínám, a to do Husova sboru do Dobrušky. I ten bude mít své zastoupení v červencové Galerii na chodníku v Opočně.

Šestisté výročí od upálení kněze a reformátora mistra Jana Husa při Kostnickém koncilu si připomenou také v Dobrušce. Tam se v místním Husově sboru ve středu 17. června koná přednáška o mistru Janu Husovi.
„Začínáme v 17 hodin, přednáška bude velmi zajímavá i pro širokou veřejnost," zvou pořadatelé.
Stojí-li některá památka na Jana Husa právě ve vaší obci či městě, kontaktujte nás.

Dana Marková