Schengenský prostor neumožní volný pohyb v chráněných oblastech. Ty připravují letáky ve čtyřech jazycích.

„Všechny oblasti, které sousedí s jinými státy, toto opatření zaujmou. Kromě tištěné podoby se připravují i internetové stránky, které budou pěší turisty informovat o zákazu vstupu,“ uvedl vedoucí CHKO Orlické hory Zdeněk Záliš.

Zákon o ochraně přírody a krajiny vymezuje jednoznačně území, kde není dovoleno vstupovat mimo vyznačené cesty. Jedná se o národní parky a přírodní rezervace. Právě Orlické hory disponují dvěma místy, kde je omezen pohyb a turisté k přechodu musí využívat pouze vyznačené cesty. „Těmi jsou Bukačka a Trčkov,“ uvedl Záliš.

Na informovanosti pracuje Ministerstvo životního prostředí ČR ve spolupráci s CHKO. „Připravujeme do tisku informační leták s mapou, kde jsou vyznačena území na hranicích, kterých se omezení vstupu nadále týká. Leták bude vydán čtyřjazyčně – česko–polsko–anglicko–německy a bude k dispozici v informačních střediscích chráněných území i na stránce ministerstva,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Vzniknout by údajně měly i informační tabule instalované přímo v terénu, ze kterých se turisté dozvědí nejen o omezeních, ale i důvodech, které k nim vedou.