Jedním z nich je také renesanční zámek v Opočně.

Ten nabízí návštěvníkům opravdu krásnou podívanou. Zámek je obklopen přírodním parkem, v jeho interiérech pak návštěvníci mohou vidět sbírku historických zbraní a také obrazy z colloredo-mansfeldské sbírky.

Státní zámek Opočno nabízí velmi zajímavé stálé expozice a sbírky. Za zmínku stojí především unikátní historická sbírka dobových zbraní, která patří k nejvýznamnějším v České republice.

V Orientální zbrojnici lze spatřit nejrůznější zbraně ze zemí Východu – Japonska, Číny, Indie, Turecka, Indonésie a dalších mimoevropských kultur. K nejhodnotnějším patří sbírka palných zbraní z rukou renomovaných puškařů v Loveckém sále. Nejpočetnější kolekcí je ta v Rytířském sále, soustřeďující se na evropské bojové prostředky – plátové zbroje, muškety, pistole ze 16. století nebo meče sloužící k popravám.

Návštěvníci se mohou na opočenském zámku těšit i na zajímavé kulturní akce. Již 29. srpna odstartuje ve zdejších komnatách Hradozámecká noc. Příchozí zde budou moci zhlédnout prohlídky doplněné krásou historických kostýmů. Na této kulturní akci nebude chybět ani doprovodný program v podobě renesančních tanců na nádvoří zámku. Jedná se o vystoupení účastníků kurzu a exhibice profesionálních tanečníků v doprovodu živé historické hudby.

V letošním roce se na opočenském zámku opět sjedou také sokolníci. Mezinárodní setkání sokolníku odstartuje v Opočně 8. října a potrvá až do 10. října. Sokolníci se zde setkají již po osmačtyřicáté.