Přijde na to, kolik to vynese – v penězích i v letech, možná by se leckdy taková „menší" krádež vyplatila. Ovšem naši předkové stáli před volbou mnohem těžší, hrozilo jim přinejmenším uříznutí ucha. Při sobotní Hradozámecké noci v Opočně si návštěvníci existenci takových trestů vyslechli od „očitých svědků" – jednou z postav, které potkali při prohlídce tajemně osvícených komnat, byla totiž i Marie Magdalena Trčková z Lípy, řečená Zlá Manda.

Zlá Manda si své přízvisko zasloužila, protože se skutečně nevyznačovala přílišnou laskavostí, její tresty byly nekompromisní a sedlákům neprominula sebemenší vroubek (dluhy se tehdy značily v podobě vrubů do dřeva). Ani při Hradozámecké noci si neodpustila vymáhání dluhů a neváhala rozdávat návštěvníkům dlužní listiny, které byly vystaveny přímo na jejich jména. „Na mém úpisu stojí, že jsem dlužná polovinu řádně vypasené svině. Když ji nedodám, budou mi odstraněny ušní boltce po obou stranách hlavy," usmívá se návštěvnice Jitka D., která na akci přijela až z Hořicka. Usmívá se právem, lhůta na zaplacení je totiž 400 let, takže jí uši určitě zůstanou ještě dlouho na místě.

Ovšem nebyla to pouze Marie Magdalena Trčková, s kým se návštěvníci při Hradozámecké noci setkali. Opočenský zámek se zkrátka hemžil postavami v kostýmech inspirovaných dobovou módou. Jejich výstupy trefně vystihovaly jednotlivé charaktery, takže komnatami prováděl komorník, kterým by nepohrdlo ani anglické lordstvo, jeho roli pak převzala komorná ukázkově prostořeká. Šlechtičny byly překrásné a nóbl, Emil Holub mluvil o etnografických sbírkách nadmíru zapáleně.

Jisté je, že návštěvníci byli opět spokojeni a mnozí se už těší na Hradozámekou noc 2017. Spokojeni mohou být i pořadatelé, výjimkou je jediný člověk, vlastně spíše duch. „Ano, jedná se o ducha Kateřiny ze Šelemberka. Mezi návštěvníky hledala svého milence Šanovce zase marně. Ti, kteří se mu aspoň vzdáleně podobali, byli již zadáni. Snad se jí to povede někdy příště," přeje nešťastné Kateřině jeden z pořadatelů Milan Junek. ⋌(dm)