Jako každý rok touto dobou pořádá rychnovský mykologický klub výstavu hub. K vidění jsou až do dnešní druhé hodiny odpolední na tři stovky druhů hub, většinou z okolních lesů. Ty pak každoročně přilákají asi pětistovku zájemců. „Vzhledem k velikosti Rychnova můžeme být se zájmem veřejnosti spokojeni. Bývá to ovlivněno i růstem hub v přírodě. Někdy ale převažuje názor, že v lesích v danou dobu nic neroste a pak jsou návštěvníci velice překvapeni,“ řekl organizátor výstavy Václav Matějka.

Kromě prohlídky exponátů jsou na místě zkušení mykologové připraveni poradit návštěvníkům a zodpovědět snad každý jejich dotaz. Bezplatná poradna pak v Rychnově působí pravidelně každou neděli odpoledne. „Tato naše služba jde ještě dál. Jsme například schopni poradit i v oblasti dřevokazných hub, které se vyskytují v domácnostech,“ poznamenal Václav Matějka.

Na výstavě je vedle hub jedlých ke zhlédnutí také řada smrtelně jedovatých hub jako je například muchomůrka zelená nalezená v lese Včelném. U všech exponátů je viditelně vyznačeno, zda se jedná o houbu jedlou, nejedlou nebo jedovatou.

Výstava by ale neměla být chápána jako ukončení sezony, protože existuje celá řada takzvaných pozdně podzimních hub, jejichž období teprve začíná. Z tohoto pohledu je zajímavá například Penězovka Sametonohá, která roste od konce září až do února. Během mrazů zastaví svůj růst a po následné obnově v něm pokračuje. Výrazné ochlazení by v případě jiných hub způsobilo roztrhání dužniny a jejich přeměnu na kašovitou hmotu. Tato houba roste trsovitě hlavně na lipových pařezech a jiných dřevěných podkladech. Ta sice není na současné výstavě k vidění, ale mykologové u ní již zaznamenali jistou kuriozitu. „Na jedné výstavě jsme vedle sebe měli Májovku, tedy houbu rostoucí na jaře, a pozdně podzimní houbu penězovku sametonohou. Tedy druhy, které by se v přírodě vůbec neměly potkat. Byl ale velmi studený květen, na což podhoubí reagovalo takto neobvykle,“ řekl Václav Matějka.

Co roste na podzim a také v zimě

ČIRŮVKA DVOUBARVÁ
Má všestranné použítí a hodí se napríklad do polévek. Má příjemnou vůni.
ČIRŮVKA FIALOVÁ
Lze ji použít do játrové omáčky, kde nahrazuje maso. Za mlada je krásně zbarvená do fialova a má vůni lékárenských silic.
STRMĚLKA MLŽENKA
Má nehoubovou vůni připomínající gumu, ale ve směsích s jinými houbami podpoří pikantnost pokrmů.

- Z těchto pozdně podzimních hub lze připravit směsi, které se nakládají do sladkokyselého nálevu a připravují se tak houbové zavináče.
- Dají se upravit i jako matesy na slaný způsob. V takovém případě se připraví nálev z oleje, cibule, nového koření a bobkového listu. Následně se nechává uležet.
- Možná je také běžná úprava na řízky.