Historie dnešního Hotelu Holub se opravdu začala psát roku 1625, kdy byla jako jedna z prvních budov na opočenském náměstí postavena zájezdní hospoda.

Od té doby se změnilo mnohé. A Hotel Holub už příliš původnímu záměru nakrmit a ubytovat kolemjdoucí neslouží. V roce 2014 po několika pokusech vzkřísit jeho zašlou slávu se hotel dostal do dražby tehdy se vydražil za sedm a půl milionu korun. Novými majiteli se stali vietnamští manželé z Nového Města nad Metují. A ti údajně hotel pronajali.

Hotel Holub už jen vzpomíná na svou zašlou slávu

Pronájemcem má být Čech, který provozuje i ubytovnu.

Podle informací z vietnamské komunity chtěl nový majitele využít část objektu na prodejnu potravin, „ Ale to mu město neschválilo, tak to teď raději pronajal za třicet tisíc," informoval známý majitele.

. A ubytovna je to, co vzbuzuje ve městě obavy a dohady, jaká klientela v hotelu bydlí. Hovoří se o Indech, Portugalcích, tedy o zaměstnancích automobilky, kteří díky nedostatku ubytovacích kapacit v blízkém okolí Kvasin hledají bydlení i ve vzdálenějších místech.

„Jaké je národnostní složení v hotelu a kdo tam opravdu bydlí, nevíme. Ale podle místní policie nedochází v tomto místě k žádným výtržnostem nebo událostem, kvůli kterým by musela zasahovat, vysvětlila starostka.

Na kontrolu do hotelu se prý chystá také cizinecká policie.

Úvaha, proč město samo hotel nekoupilo, je více méně utopií. V dražbě stál přes sedm milionů korun a další prostředky budou potřeba na opravy a znovuuvedení do provozu: „Takové prostředky prostě město nemá, musí pokrýt péči o svůj stávají majetek, přispívá na sport, kulturu, sociální služby. Samozřejmě bychom byli velice rádi, kdyby hotel zůstal zachován. Bývala v něm výborná restaurace a velký sál pro plesy. Vnímáme také obavy občanů, týkající se ubytovaných," dodala starostka.

A noví majitelé slibují, že hotel zůstane tím, čím byl. „Při společném jednání nám bylo majitelem slíbeno, že v něm otevře novou asijsko-českou restauraci a že zůstane zachována i původní funkce sálu," řekla starostka města Šárka Škrabalová.

Zatím je kdysi skvělá restaurace uzavřena.