Hodně Čechů tak raději volí jako cílovou destinaci právě tuzemsko.

To potvrzují i majitelé hotelů a restaurací v Orlických horách. „Z osmdesáti procent už máme obsazeno. Kvůli situaci ve světě je zájem o ubytování opravdu velký," prozrazuje provozní penzionu Kozí Chlívek v Deštném v Orlických horách Šárka Hejduková. Ta zároveň potvrdila, že oproti loňsku je opravdu znát rozdíl v počtu návštěvníků.

A jaké jsou cíle na dovolené v horách? „Liší se to, je to velmi individuální. Naši hosté ale často jezdí na výlety po okolí, například do Rychnova nebo Nového Města nad Metují. Kousek odtud je také lanový park, i ten je velmi oblíbený," dodává Šárka Hejduková.

Turistika je oblíbená také v Říčkách v Orlických horách. „Ubytovaní hosté chodí velmi často na procházky nebo jezdí po okolí, záleží také na tom, jestli přijedou rodiny s dětmi nebo sami dospělí. Hosté sem jezdí například z Prahy, Brna, Ostravy a dalších koutů republiky," vysvětluje Jiřina Keprtová z Hotelu Říčky. Dle jejích slov mají zcela plno na červenec, volná místa jsou ještě k dispozici na srpnové pobyty.

Hotely a penziony v Orlických horách jsou zpravidla uzpůsobeny pro rodiny s malými dětmi, na místě tak nechybí dětské koutky či hřiště. Co se týče ceny, vyjde dovolenkáře týdenní pobyt pro čtyřčlennou rodinu na částku zhruba 15 až 20 tisíc i se stravou. Dovolená se tak dá zařídit podstatně levněji než v zahraničí.

„Máme dvě malé děti, takže jezdíme celá rodina na dovolenou vždy po Čechách. Pravidelně si i s kamarády najdeme nějaký penzion a jezdíme na výlety po okolí. Dovolenou u moře možná naplánujeme, až budou děti větší," uvedla Jana R.