Lze tady zhlédnout opravdu historické unikáty, nebo i ty, s kterými žehlily vaše babičky. „Zpočátku se tento nápad jevil jako velice snadný, po několika telefonech a zjištění, že většina lidí staré žehličky vyhodila do šrotu, jsem začala pochybovat, že to byl dobrý nápad. Ale po pár dnech se vše obrátilo. Žehliček se sešlo tolik, že to v knihovně vypadalo jako v žehlírně," sdělila organizátorka výstavy Dagmar Hoonsnejmanová. Nakonec se v mokerské knihovně sešlo 36 zapůjčených žehliček a šest podložek pod žehličku.

Slavnostní zahájení se konalo již 29. ledna v Čajovně u bludičky, výstava ale potrvá až do konce února. Na žehličky se můžete přijít podívat v době úředních hodin obecního úřadu a knihovny. Na zahájení se návštěvníci dozvěděli také něco z historie žehlení.

„Rozhodně stojí za to se na historii žehliček podívat trochu blíže. Žehlička nebyla jen kus železa, ale mnohdy to bylo nádherné umělecké dílo. Praktický pomocník i bytová dekorace. Dnešní žehličky jsou sice lehčí, asi výkonnější, ale postavit si ji v obýváku na poličku by nenapadlo asi nikoho," dodává dále k výstavě Dagmar Honsnejmanová. ⋌(star)