Hejtman si prohlédl celý areál tohoto zařízení a ředitelky střediska Ivany Vyhnálková se ptal na to, jak se uprchlíkům ve středisku žije i jak se žije kosteleckým obyvatelům s nimi.

Mnozí Kostelečáci totiž pobytové středisko vnímají negativně a v souvislosti se současným děním ve světě se obávají dalšího přílivu uprchlíků. Přitom prý nemají proč.

Uprchlíci se prý chtějí začlenit

Kapacita střediska je naplněna zhruba ze tří čtvrtin, navyšovat by se neměla.
„Smysl mé návštěvy je dozvědět se, jak zařízení funguje. Chtěl jsem si popovídat o současném stavu i budoucnosti. Jedná se o pobytové středisko. Klienti tu žijí dobrovolně. Žádají o azyl a čekají, zda ho dostanou. Chtějí žít v České republice a integrovat se do společnosti," řekl hejtman. Podle něj je spolupráce mezi krajem, městem a policií velmi dobrá a kraj je schopen se podílet na řešení problémů, pokud by se nějaké vyskytly. Dle jeho slov se nebude nic měnit na statutu zařízení, tedy zůstane i nadále pobytovým střediskem. „Maximálně dojde k doplnění kapacity," dodal.

Kriminalita 
ve městě je v normě

Obavy nejsou na místě ani podle Martina Červíčka. „Bezpečnostně není v Kostelci problém. Kriminalita je obdobná jako v jiných městech kraje. Za posledních pět let tu bylo spácháno deset případů trestné činnosti, na kterých se podíleli obyvatelé střediska," pronesl.

Drobná majetková kriminalita a také opíjení se na veřejnosti podle něj nejsou prohřešky, které by policie nedokázala zvládnout.
„Pokud by se něco změnilo, policie je schopná reagovat. Nebude tady osmnáct policistů, ale bude jich třicet a dáme věci do pořádku. V současné době však k tomu není důvod," dodal Martin Červíček.

Stejně to vidí i starosta města František Kinský. Se zařízením je prý v úzkém kontaktu.
„Kromě občasného porušování vyhlášky o veřejném pořádku jsem žádné problémy nezaznamenal. K loupežím, přepadením či krádežím nedochází, a to z jednoduchého důvodu: ti lidé jsou zde dobrovolně a jejich cílem je tu zůstat. Problémy mohou vzniknout z toho důvodu, že mají jinou mentalitu, jiné zvyklosti a možná jinou barvu pleti," poznamenal starosta a dodal: „Budeme si muset zvyknout, že Česko bude jednou více multikulturní než dnes. Jednoho dne přestaneme být výhradně „vepřoknedlozelo země."

Návštěva byla prý plánovaná dlouho dopředu a neměla spojitost s nedávnými událostmi v zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem. V této obci se nachází zařízení odlišného typu – slouží pro zajištění cizinců, kteří se nachází nelegálně na území Česka.
Ke včerejšímu dni žilo v pobytovém středisku v Kostelci kolem 170 osob. Převážně se jedná o Ukrajince, Rusy , Kubánce a také o Syřany.
Národnostní spektrum je však bohatší. Uprchlíci mají k dispozici vše potřebné – kuchyň s vybavením, společenskou místnost s televizí, dětské centrum či posilovnu. Používat mohou počítače a internet.

Na den dostávají částku převyšující sto korun. „S počtem členů rodiny se částka snižuje. Pro jednotlivce je to 114 korun," prozradila vedoucí střediska Ivana Vyhnálková.