Myšlenka, která spatřila světlo světa před několika měsíci, však naráží na nedostatek peněz. Projekt za 380 milionů je součástí vládního usnesení z roku 2015, kdy stát má na výstavbu přispět 300 miliony. Ty však Ministerstvo zdravotnictví zatím neuvolnilo.

Kvůli tomu se sešel královéhradecký hejtman Jiří Štěpán s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a premiérem Andrejem Babišem, aby zjistil, kde je „zakopaný pes“. „Oběma zástupcům vlády jsme představili záměr, na který stát peníze přislíbil. V současnosti čekáme na výzvu ministerstva zdravotnictví, abychom mohli začít s projektovou dokumentací. Pan premiér Babiš nám doporučil zvážit aktualizaci investičního záměru včetně zhodnocení technických aspektů heliportu a jeho využití leteckou záchrannou službou,“ informoval krátce po schůzce Jiří Štěpán a potvrdil, že s premiérem povede další jednání o modernizaci rychnovské nemocnice. „Tato investice je stále jednou z našich priorit. S přípravou projektu budeme pokračovat. Další jednání proběhnou v rámci strategické komise, kterou svolá ministerstvo průmyslu a obchodu,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán.

Projektový záměr počítá s vybudováním multioborového pavilonu akutní lůžkové a intenzivní péče s centrálním příjmem. Vzniknout by měly i nové operační sály spolu s lůžkovou částí.

Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast s minimálně 80 tisíci obyvateli. Do této oblasti spadá oblast Orlických hor, ale také průmyslová zóna Solnice - Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí.

Ilustrační foto.
Epidemie ustupuje, ale má už devět obětí