V pondělí o tom rozhodl regionální sněm ODS v Pardubickém kraji. Sdělil to místopředseda pardubické krajské ODS a poslanec Jiří Čepelka.

"Regionální sněm ODS přijal usnesení, ve kterém poděkoval Michalu Rabasovi za práci, kterou vykonal pro ODS v Pardubickém kraji. O jeho nástupci se bude rozhodovat na nominační konferenci 28. ledna, kdy se bude rozhodovat o lídrovi pro krajské volby," řekl Čepelka. Lídr kandidátky by se podle regionálního sněmu měl na zbývající čas současného volebního období ujmout křesla hejtmana.

V pardubické ODS se hovoří o tom, že by křeslo hejtmana mohl získat krajský radní Ivo Toman či jeho kolegyně Jana Smetanová. Oba dnes ČTK potvrdili, že budou o funkci usilovat. "Dnešní regionální sněm o konkrétních jménech Rabasova nástupce nemluvil. Je to velmi čerstvá záležitost a myslím, že by to ani nebylo slušné," řekl Čepelka. Regionální sněm pouze souhlasil s tím, že členem rady kraje se 14. prosince stane současný krajský zastupitel Miroslav Mareš.

Rabas stál v čele hejtmanství od listopadu 2004 do konce roku 2005, loni v lednu se podrobil operaci, v říjnu se vrátil do úřadu. Jeho zdravotní stav se poté znovu zhoršil a prosinci se podrobil další léčbě. Po dobu nepřítomnosti Rabase zastupoval první náměstek a první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.