Ivo Toman (audio)


Michal Rabas byl člověk, kterého jsem měl osobně rád a jsem rád, že jsem ho mohl potkat. Sedm let jsme spolu intenzivně spolupracovali. Byl to člověk mojí krevní skupiny, jak v životě, tak v politice. Pro mě je to obrovská ztráta, jak osobní tak lidská. Odchází mi kamarád.

Pokud jde o kraj, máme sepsanou koaliční dohodu. Je trochu osudové, že zrovna dnes jsou tomu tři roky, co jsme slavili vítězství ve volbách.
Ráno jsem se dozvěděl, že Michal Rabas zemřel doma. Mluvil jsem s jeho ženou, nabídl jsem ji všemožnou potřebnou pomoc.

V každém případě v tom pořadí, jak byla kandidátka, přijde za Michala Rabase další v pořadí. Na krajské kandidátce to byl Jaromír Vacek z obce Studené.

Nepředpokládám, že by se měnil poměr radních v radě, 5 bude za ODS a 4 za koalici pro Pardubický kraj. Další věc, která se bude odpoledne řešit, kdo nahradí Michala Rabase v radě Pardubického kraje. Debata bude v ODS, kdo půjde na post hejtmana. Předpokládám, že nenastane problém s koaličním partnerem a místo hejtmana připadne ODS. To si musíme vyříkat v pondělí večer.

Dnešním dnem problémy nenastávají. Je tu první náměstek Línek, ale je jasné, že zbývá ještě rok funkčního období a post hejtmana se musí řešit, nemůže zůstat neobsazen.

Nemohu předvídat vývoj událostí v KDU-ČSL. Línek je profesionál, který na funkci ministra určitě má, o tom není sporu. Stejnou agendu, která by mu tam připadla, dělá i tady.

Pokud budu vidět v ODS podporu, jsem připraven jít do boje o funkci hejtmana. Kolega Janeček je taky náměstkem, určitě má ambice i Jana Smetanová. Musíme si to sami vyříkat mezi sebou, ten kdo v ODS dostane největší podporu, ten do toho půjde.

Osobně vidím jako velký handicap Pardubického kraje a vůbec celých východních Čech, že nemáme nikoho ve vládě. Proto bych Romanu Línkovi přál, kdyby se rozhodl a odešel do Prahy. Pro nás všechny by to byla rozhodně dobrá zpráva, protože Roman Línek je patriot a hodně by nám pomáhal.

Jana Smetanová (audio)


Michal byl dlouhodobě velmi vážně nemocný. Věděli jsme, že se jeho zdravotní stav zhoršil, ale přesto nás zpráva o jeho smrti velmi zasáhla. Byl to náš blízký kolega a přítel. Je to vše velmi čerstvé a lituji, že zemřel takový člověk a ještě takhle mladý.

Zatím řešíme jen datum pohřbu, abychom se s ním mohli rozloučit.

Pan Línek zatím neví, jestli odejde. Zatím vždy deklaroval, že chce pracovat hlavně pro Pardubický kraj. Dnešní regionální sněm minutou ticha uctí jeho památku.

Až odezní tyto smutné záležitosti, teprve pak se bude jednat o tom, jak bude dál veden Pardubický kraj. ODS má samozřejmě okruh kandidátů. Jsme čtyři radní, kteří se o tuto nominaci ucházet můžeme. S radním Tomanem jsme deklarovali, že v případě podpory jsme ochotni přijmout případnou kandidaturu, ostatní se mohou rozhodnout, takže máme určitě na výběr z více kandidátů.

Miloslav Macela (audio)


Mě to osobně velmi zasáhlo. Věkově jsme velmi blízko a i když ta nemoc byla dlouhodobá, Michal s tím bojoval statečně a nikdo to nepokládal za definitivní konec.

V žádném případě neuvažuji o kandidatuře. Domnívám se, že je potřeba tomu dát nějaký čas. Druhá věc je, že ODS nám jako koaliční partner nabídne svého kandidáta, kterého podle koaliční smlouvy podpoříme. Ale touto záležitostí se v nejbližších dnech nejspíš zabývat nebudeme.

Samozřejmě je zde i komplikace v souvislosti s možným nahrazením vicepremiéra Čunka právě Romanem Línkem. Vím, že Roman Línek měl k Michalu Rabasovi velmi blízký osobní vztah a myslím, že i to může sehrát podstatnou roli v jeho rozhodnutí. Jako je post hejtmana otázkou ODS, tak vstup do vlády je otázkou Romana Línka a také vývoje uvnitř KDU-ČSL. V úterý máme důležité stranické jednání.

Má to dva rozměry. Jeden je politický a lidský a ten lidský vždy přesahuje všechny věci politického charakteru a ten je důležitější než všechny posty.
Všichni kolegové, co tady jsou, to tak cítí. Je potřeba se s panem hejtmanem důstojně rozloučit a nevnášet do toho politické debaty.