V Novém Městě vyjížděli hasiči k několika popadaným stromům a některé domácnosti byly i v neděli bez proudu. K pádu stromu došlo v sobotu na hlavním průtahu Novým Městem  hned vedle autobusového nádraží, kde se zřítil na chodník a silnici vzrostlý smrk. Komunikace tak byla  neprůjezdná. Naštěstí se zrovna v jinak frekventované lokalitě nikdo nepohyboval.

V Provodově – Šonově pak spadl strom na střechu rodinného domu. Hasiči pomohli majitelům pomocí automobilového žebříku s provizorním zakrytím poškozeného místa.

Hasiči odstraňovali spadlé stromy také na Rychnovsku v Rokytnici v Orlických horách a v Dobrém, na Trutnovsku v Litíči nebo na Jičínsku v Hořicích a na  Pecce. „Stromy padaly na území celého kraje, ale nejhorší situace byla na Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Například na Náchodsku vyjížděli hasiči k sedmdesátce událostí, na Rychnovsku k šedesáti případům,“ hlásí tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Sněhová kalamita v Praze. Ilustrační foto.
Jaro? Ne. Na pěkné počasí si budeme muset ještě počkat

V sobotu po 19. hodině vyjížděli hasiči k dopravní nehodě dvou osobních automobilů na hlavním tahu z Nového Města na Náchod.  Při pádu stromu na komunikaci došlo ke kolizi aut. „Některé z komunikací bylo nutné uzavřít, a to kvůli množství spadlých stromů. Taková situace nastala u Sedloňova na Rychnovsku nebo u Babí na Náchodsku. Ve Slatině nad Zdobnicí spadly stromy do kolejiště,“ uvedla tisková mluvčí hasičů.

Hasiče a energetiky zaměstnával silný vítr také v neděli. Vítr doslova trhal  elektrické vedení. To bylo poškozeno na Jičínsku na Pecce nebo Dachovech, ale také na Náchodsku. V Novém Městě nad Metují spadl strom na dráty elektrického vedení a na trafostanici. Na Rychnovsku u Zdobnice se elektrické vedení přetrhlo, skončilo v koruně stromu a došlo k požáru větví.

Hasiči pomáhali také se zajištěním poškozených střech, a to například v Hořicích a Nové Pace na Jičínsku. V odstraňování stromů pokračovali hasiči i během neděle, práci jim komplikoval silný vítr.

V Krkonoších hrozí v lesích pád větví a stromů, proto by se lidé měli lesním porostům nyní vyhnout.

Energetici během dnešní noci vlivem velmi silného větru a sněžení zaznamenali zvýšenou poruchovost i na východě Čech.

Poruchy jsou způsobeny velmi silným větrem, těžkým mokrým sněhem, pády stromů a větví do vedeních vysokého i nízkého napětí.

"K 15. hodině  energetici evidují v Královéhradeckém kraji na devět poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí,” uvedla tisková mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková. 

V tuto chvíli k nejpostiženějším oblastem patří Náchodsko a Rychnovsko, Ústí nad Orlicí a jedna porucha je na Jičínsku.

Ilustrační foto.
Na kluzkých silnicích řidiči bourali, naštěstí bez vážnějších následků