Téměř novou hasičskou zbrojnicí se budou moci pochlubit v Záhornici. Již nyní se pilně pracuje na její kompletní opravě.

„Zakázku jsme firmě předali v květnu, vše by mělo být hotové do konce října. Musí se vyměnit okna a střešní krytina, zateplit budova, udělat fasáda. Práce jsou samozřejmě i uvnitř. Musí se vyměnit vodovodní trubky, topné médium i odpady," vypočítala Libuše Brandejsová, starostka Trnova, jehož částí je i Záhornice.
Jelikož do zbrojnice chodí nejen dobrovolní hasiči, ale i mládež do hasičského kroužku, obec chce, aby všechno fungovalo tak, jak má. Podle předpisů.

Na rekonstrukci se Trnovu podařilo získat dotaci z programu obnovy venkova ve výši 570 tisíc korun. „Celkovou opravu jsme si na základě poptávkového řízení vysoutěžili přibližně za 2,87 milionu korun. Taková byla nejnižší nabídka. Zbytek si budeme financovat sami z vlastních zdrojů," přiznala starostka, podle níž se na opravě obec dohodla s hasiči. Celý projekt však iniciovala sama, protože se jedná o obecní budovu.

„Když už je hojně využívaná, musí také dobře vypadat. Její vzhled už nebyl pěkný, byla oprýskaná a celkově dosluhovala," dodala.

To potvrzuje také Ludvík Kalous, zastupitel Trnova a člen dobrovolných hasičů Záhornice. I podle něho byly stávající podmínky nevyhovující. „Kritická je hlavně střecha, protože dokonce dovnitř zatéká," řekl Ludvík Kalous, podle něhož nová hasičská zbrojnice poskytne zázemí nejen hasičům, ale poslouží i lepšímu kulturnímu vyžití ve vesnici, zvláště pro děti.