Gulášové hody probíhaly po celé odpoledne a s nimi i soutěž o nejlépe hodnocené guláše. Hodnotiteli byli nejen návštěvníci, ale také odborná porota složená z profesionálních kuchařů. K takovému jídlu samozřejmě náleží i dobré pivo, které tu bylo na výběr z devíti druhů od pěti pivovarů.

Své pochoutky si samozřejmě našli i ti, kteří gulášům tolik neholdují. Ochutnat mohli např. grilovaného kance, hermelíny, bramboráčky či zmrzlinu a koláče. Děti se mohly pobavit na skákacích hradech, trampolíně nebo si zasoutěžit o sladké odměny.

Ačkoliv byl začátek akce stanoven na 12. hodinu, mnozí přišli o něco dříve, aby si dali svůj první gulášek již k obědu. Vybírat mohli z osmi druhů, mezi kterými nechyběly zvěřinové nebo kotlíkové.

Hlavní program byl zahájen ve 14 hodin starostou obce, který krátce přivítal návštěvníky a soutěžící. Následně převzal moderování zábavného odpoledne Libor Stolín z Týniště nad Orlicí, který seznámil účastníky s podmínkami gulášových soutěží a uvedl vystoupení mažoretek Tyrkys z Dobrušky. Zatímco si všichni pochutnávali na vynikajících guláších, na hudebním pódiu hrála skupina Fantasy Music, která byla průběžně přerušována vyhlašováním výsledků soutěží. Večer po dvacáté hodině došlo k výměně účinkujících a skupina Rocksorry tímto zahájila závěrečnou rockovou zábavu.

A jaké že byly ty nejlepší guláše? Z hodnocení návštěvníků bylo zřejmé, že chutnaly opravdu všechny! Co strávník, to názor a chuť. V kategorii hodnocení gulášů návštěvníky, se umístily jako tři nejlepší guláše: 1. místo – Gulášek z pod lípy, 2.-3. místo – Záhorácký kotlíkový guláš a Čarodějnický guláš. V druhé soutěži, kde hodnocení gulášů probíhalo anonymně odbornou porotou, byl výsledek velmi podobný: 1. místo – Gulášek z pod lípy, 2. místo – Bolehošťský segedin, 3. místo – Čarodějnický guláš.

Po vyhlášení nejlepších gulášů obdrželi jejich kuchaři připravené ceny a zároveň byly předány i dárky třem vylosovaným návštěvníkům, kteří odevzdali svůj hlasovací lístek. Jako perlička tohoto ročníku byl jistě mezinárodní cyklistický závod Grand Prix Královehradeckého kraje 2012, který projížděl v těsné blízkosti areálu slavností.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem sponzorům a těm, kteří se na organizaci podíleli. S potěšením lze říci, že druhé Letní gulášové slavnosti v Bolehošti se opravdu vydařily, což potvrdila i účast, neboť přišlo o cca 200 návštěvníků více než předchozí rok. Již teď se těšíme na příští ročník a srdečně zveme všechny gulášové příznivce a soutěžící.   (zr)