Hezká myšlenka zákonodárců, kteří letos vdechli život novému institutu veřejné služby. Prvních narozenin se však nedočká. Alespoň ne v této podobě.

Ústavní soud plán vládnoucí koalice smetl ze stolu. Pracovat zadarmo a potažmo i proti své vůli se blíží nuceným pracem. A ve své podstatě má soud pravdu.

Představte si, že po dvaceti letech nepřetržité práce, kdy jste si od státu nevzali ani korunu a dokázali jste se o sebe postarat sami, nastane den, kdy v ruce držíte výpověď a nevíte, co bude dál.

Jistě, ze zákona máte povinnost se přihlásit na úřadu práce a tak tam zamíříte. Avšak ani po dvou měsících nemáte novou práci a je před vámi rádoby volba: buď se chop koštěte a pracuj pěkně pro veřejnost, abys dostala dávky a nevyškrtli tě z evidence, anebo buď pěkně doma ale od nás už peníze neuvidíš. A ještě si zaplať sociální a zdravotní pojištění.

Zvláštně absurdní představa. U košťat oblečeni do oranžových vestiček tak mohli stát inženýři nebo historici… Zkrátka lidé, kteří v evidenci úřadu práce nikdy nebyli. Až teď.

Jistě, vláda chtěla vstoupit do války proti chronickým lenochům a povalečům, kteří po práci netouží a ze státní kasy se jim žije dobře. Avšak zbraň, kterou vytvořila, má moc široký záběr.