VYBRAT REGION
Zavřít mapu

„Gastroboj“ mezi restauracemi prý vyhrává hlavně originalita

Rychnovsko – Návštěva restaurace – pro někoho luxus, pro druhého běžný denní rituál. Podle počtu těchto zařízení v okresním městě, který převyšuje číslo deset, se zdá, že lidé vyhledávají stravování mimo domov často a rádi.

8.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

V Rychnově tuto možnost mají, ale v jiných městech okresu je to s počtem restauračních zařízení horší.
„Bohužel v nejbližším okolí moc kvalitních restaurací není. Vyplatí se dojet alespoň do Hradce Králové," myslí si osmadvacetiletý Tomáš Hejhal z Kostelce nad Orlicí.
Ve městě se nachází čtyři restaurace, v létě jich tu funguje více. Některým obyvatelům to však nestačí, a to prý kvůli nižší úrovni některých z nich.
„Když chci jít na slavnostní večeři, mám v podstatě jen jednu možnost," popisuje jedna z obyvatelek.
Vytvářejí speciální nabídky a akce
V Kostelci se však najíst stále dá, složitější to mají obyvatelé menších obcí a vesnic. Ti se většinou musí vypravit za jídlem jinam.
Například do Rychnova, kde mají na výběr z více než deseti podniků, které se snaží zákazníky přilákat nejrůznějšími způsoby.

Konkurence je totiž nemilosrdná, a proto restaurace připravuje speciální nabídky či neobvyklé pokrmy.
„Konkurenci určitě pociťujeme, je to zdravá věc, ale nesmí jí být moc. Držíme si pořád svoji linii – máme speciální víkendové  a týdenní nabídky. To znamená týden mexické kuchyně, zvěřinové hody, irské steaky a další," prozrazuje Marcela Janečková, provozní  Penzionu a restaurantu U Zvonu, restaurace, která se nachází na náměstí.
Podobné akce však pořádají i další podniky. „Snažíme se, aby byla nabídka jídel pestrá. Pořádáme například dýňové speciality, zabijačkové hody, svatomartinskou husu a další," prozradila Zuzana Klimešová, ředitelka hotelu Havel.
Lidi přitahuje neobvyklá nabídka
Odlišit se a vynikat v restauračním byznysu znamená úspěch. Řada restaurací se proto chce odlišit už samotnou nabídkou pokrmů.
„Při vaření používáme hlavně italské suroviny a do našeho jídelníčku jsme také zavedli Pinsu Romanu, na kterou se používají trošku jiné suroviny než na pizzu," vysvětluje Miroslav Mrázek, majitel restaurace Taverna, která leží poblíž centra Rychnova a specializuje se na italskou kuchyň.
Právě zaměření podniku podle Miroslava Mrázka láká řadu zákazníků – chtějí zkrátka pizzu, takže logicky přicházejí do italské restaurace.  Ta kromě své klasické nabídky pořádá také speciální akce. „Děláme je pro zpestření. Například pořádáme steakové hody z bio hovězího," prozrazuje majitel.

⋌Dokončení ze strany 1
O rychnovském okrese se podle Miroslava Mrázka, majitele italské restaurace, mluví jako o regionu, kde se restauracím daří.
„Myslím, že je to tím, že tu díky automobilce není tak vysoká nezaměstnanost.  V jiných okresech jsou na tom podle mého názoru podstatně hůř," popisuje s tím, že určitý úbytek hostů restaurace pocítila. „Důvody ale mohou být různé," dodává majitel.
Jaká bude návštěvnost, to je otázka, na kterou podle restauratérů není jednoduché odpovědět. Shodují se však na tom, že největší nápor přichází o víkendu.
„Návštěvnost je pokaždé nejistá, nejvíc lidí přijde o víkendu a v týdnu je to slabší," prozradil Ladislav Kurimský, jednatel restaurace Rychnovský Rynek.
S tím souhlasí i provozní restaurace U Zvonu Marcela Janečková, podle které je největší návštěvnost v pátek.
Obědy táhnou, 
ale tolik „nenesou"

Kategorií samou pro sebe jsou polední menu. Podniky většinou nabízí výběr ze tří jídel a v době oběda si tu často kuřáci nezapálí, ačkoli jindy se v restauraci třeba kouří.
Cena menu většinou nepřekračuje sto korun a obsahuje hlavní jídlo a polévku.
„Nejvíce lidí chodí v době obědů a večeří, tržby jsou ale větší večer, protože přijdou návštěvníci například s celou rodinou a déle se tu zdrží. Na rozdíl od oběda, kdy každý spěchá zpět do práce," prozradila Zuzana Klimešová, ředitelka hotelu Havel.

Kromě restaurací se však v okolí rychnovského náměstí nachází i provozovny rychlého občerstvení. I ty si pochopitelně nachází své zákazníky, a to hlavně v čase obědů. Najíst se tu dá poměrně levně – zhruba od padesáti korun výš.

„Většinou na oběd nechodím, když mám však opravdu hlad, skočím si pro čínské nudle či bagetu. Vyhovuje mi to hlavně kvůli rychlosti a také protože se můžu najíst v práci," prozrazuje Lucie Šuková, která se občas v bistru stravuje.
Návštěva restaurace je pro ni spíše výjimečnou záležitostí.

A právě na tyto situace restaurace také spoléhají.
Mají připraveny salonky pro pořádání oslav a také projektory na promítání sportovních utkání. Například blížící se olympiádou by to mělo žít takřka ve všech provozovnách.
„V pivnici se permanentně promítá, takže je tu možné v tuto dobu sledovat i olympiádu," říká Zuzana Klimešová.
Restaurace však nepřinášejí zábavu jen svým zákazníkům.

O „zábavu" mají díky nim někdy postaráno i strážníci městské policie. Většinou však řeší rušení nočního klidu, které způsobí návštěvníci barů.
„Řešíme to poměrně často. Většinou noční klid ruší skupinky mladých lidí, kteří se opíjí buď v baru, či někde venku," prozradil městský strážník Ladislav Chmelík.

Autor: Stanislava Preclíková, Barbora Zemanová

8.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Jiránek

Martin Jiránek: „Je vidět, že se lidem současný styl politiky přestal líbit"

Počítání volebních hlasů.
AKTUALIZUJEME
70

Volební místnosti se zavřely. ANO jasně drtí své soupeře

Rychnovští kriminalisté odhalili tři pěstírny konopí

Rychnov nad Kněžnou - Na základě informací, že v jednom objektu na Rychnovsku dochází k neoprávněnému pěstování rostlin, proběhly po předchozím zadržení tří osob na třech místech, v okolí Rychnova nad Kněžnou a Vamberka, domovní prohlídky.

Rychnov a Kostelec hrají doma

Rychnovsko - Pozvánka na fotbal:

Kam za zábavou: Funk You! a DJ All-in

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Na koupališti v Kostelci nad Orlicí proběhne již legendární tancovačka, kde si užijete funky a breakbeat hudbu. Akce se koná v sobotu 21. října od 21 do 2 hodin.

Baroni přivítají Nový Bydžov

Rychnovsko - Kam za sportem v okrese:

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení