Nádherné počasí lákalo spíše do přírody než k volebním urnám. Fronty se před otevřením volebních místností, jak jsme často zvyklí například při komunálních volbách, rozhodně netvořily.

„Zahájili jsme přesně ve čtrnáct hodin dle protokolu, ale za dveřmi čekali pouze dva lidé," sdělila nám Ivana Vítková, předsedkyně volební komise volebního okrsku číslo 6 v Rychnově nad Kněžnou.

Rychnovské volební okrsky číslo 6 a 3 mají volební místnosti situované společně ve velkém sále místního Společenského centra. Dvě hodiny po zahájení voleb se lidé dovnitř trousili skutečně sporadicky. Během půlhodiny jsme napočítali pouhých dvanáct příchozích voličů.
„Obávám se, že účast bude velmi slabá. Zatím nám odvolila pouhá dvě procenta voličů," dodala Ivana Vítková po dvou hodinách probíhajících eurovoleb.
Oslovení voliči většinou konstatovali, že si přišli splnit občanskou povinnost, ale žádné razantní změny od eurovoleb neočekávají.

ANKETA: Půjdete volit? Jakou očekáváte změnu?

Václav Preclík,
26 let, Rychnov n. K.

Volím pokaždé,  takže jsem byl i teď. Nevím do jaké míry ovlivní můj hlas dění v Evropské unii, ale určitě je to lepší než sedět doma a nevolit.

Marcela Barvířová
30 let, Jaroslav

Do Evropského parlamentu volit nepůjdu, není to pro mě tak důležité jako říjnové volby. Nemyslím si, že by můj hlas nějak ovlivnil celkové dění.

Marek Müller
23 let, Rychnov n. K.

Už jsem odvolil jako  dosud ve všech volbách. Tentokrát ale nejsem přesvědčený, že by letošní eurovolby něco zásadního v naší republice změnily.

Lucie Martincová
23 let, Vamberk

Volit půjdu, ale přiznám se, že jsem se do obálky s volebními lístky ještě nepodívala. Rozhodnutí, komu dám svůj hlas, nechávám na poslední chvíli.