Například v Deštném v Orlických horách pojali zakončení starého roku opravdu netradičně. I když se slavilo na horách, připomínalo to tam tropy.

Ty však nebyly hlavním bodem programu, tím byla projekce filmu Bending Colours o Jordym Smithovi, jednom z nejlepších surfařů planety. A také samozřejmě zábava.

„Nápad na uspořádání Surfvestru vznikl díky filmu. Také jsme si říkali, že lidé, hlavně ti ve městech, řeší, jestli jet na Silvestra na hory, nebo někam za sluníčkem. Tak jsme si řekli, že uděláme pláž, oceán a slunce na horách," vysvětlil organizátor akce Jan Prouza.

Na horách se tak v party stanu ukrývala nefalšovaná pláž 
s projekcí oceánu, kterou 
obklopovalo třicetistupňové vedro. Samozřejmě nechyběly ani lehátka a kulisy surfů.

„Lidé se mě zpočátku ptali, jestli opravdu mají přijít v plavkách. Dokonce jsme kvůli tomu měli nachystanou šatnu s pytli na převlečení," uvedl Jan Prouza, který přiznal, že celá akce byla poměrně nákladná. Jenom na vytopení stanu totiž padly desítky tisíc korun. Ani připravit všechno nebylo snadné. S přípravami se muselo začít už dva a půl měsíce dopředu. A to i kvůli tomu, aby lidé věděli, co se bude dít. O půlnoci pak oblohu ozářil ohňostroj.
O něco dříve bylo osvětleno nebe i v Dobrušce, kde se konal již tradiční Silvestřík pro děti.

Zde byly na programu diskotéka, hry a soutěže. Své umění předvedl také kouzelník. V šest hodin večer pak byla vyhlášena dětská půlnoc a vypukl ohňostroj.

„Jako každý rok i letos se konala soutěž o nejkrásnější jednohubku. Je to už tradiční akce, kterou zavedl starosta Petr Tojnar," vysvětlila Marie Drábková z městského úřadu.

Ovšem s ohňostroji bývá spojeno i riziko nebezpečí požáru. Hasiči na Rychnovsku proto měli po půlnoci plné ruce práce.

„Po delší době jsme vyjížděli i na Silvestra, což se v posledních letech nestávalo. I když je to relativně nebezpečné období roku, tak jsme určitě tři čtyři roky dozadu nikde nezasahovali," uvedl Jiří Václavík, vyšetřovatel rychnovských hasičů.

"Jelikož jsme prvním výjezdem do Dobrušky vyjížděli sedm minut po půlnoci, mysleli jsme si, že budeme první v republice. Pak jsme se ale dozvěděli, že se jedná už o třicátý druhý požár," uvedl Jiří Václavík, vyšetřovatel rychnovských hasičů.

V Dobrušce v Podorlickém vzdělávacím centru totiž chytla od létajícího přání nebo světlice střecha na tělocvičně. Škoda byla vyčíslena na dvacet tisíc korun, přičemž uchráněné hodnoty činily šest set tisíc. „Jelikož byl požár včas nahlášen, měli jsme ho velice rychle pod kontrolou," přiznal hasič.

Z Dobrušky pak požárníci přejížděli do Rychnova nad Kněžnou, kde hořelo na střeše hotelu Havel. Zbytky ohňostroje začaly hořet a rozšiřovalo se to na střechu hotelu. Škoda vyčíslena nebyla, protože se jednalo jenom o malé poškození.

Štěstí i neštěstí

Šťastný konec měl i zaběhnutý pejsek z Týniště nad Orlicí. Ten se totiž těsně po ohňostroji splašil a musela ho odchytnout městská policie.

„Na Nový rok hned ráno si pro něj jeho majitel přijel, celý šťastný, že se našel," řekl Martin Kudláček z městské policie  v Týništi.

„Jinak na silvestra byl všude po městě bordel, takže jsme museli lidi ukázňovat ," dodal Martin Kudláček.

Co se týče státní policie, ta na Silvestra moc práce neměla. „Nic závažnějšího se nestalo. Náš rychnovský okres přežil konec roku nejlépe," uvedla policejní mluvčí Alena Kacálková.

Ne všude vše totiž dobře dopadlo. V Jetřichově na Náchodsku se nového roku nedočkal čtyřiadvacetiletý mladík. Toho krátce před půlnocí srazilo auto před místní restaurací, kde se chystal s partou odpálit rachejtle. Řidič z místa nehody ujel a mladík na následky zranění během transportu do nemocnice zemřel.

Nejkurióznější zážitek

Jan Dvořák, Rychnov nad Kn.
S kamarády jsme jeli na silvestra na chatu do Krkonoš. Ovšem zapomněli jsme se domluvit, kdo bude řídit zpátky. Protože shodou okolností jsme se všichni museli druhý den vrátit, nezbylo nám, než tam auto nechat a vydat se na vlak.

Kristýna Nová, Rychnov nad. Kn.
Loni jsme byli s partou v Jeseníkách. Všechny věci jsme si nechali 
v autě a šli jsme na oběd. Když jsme se vrátili, auto bylo vykradené. Zajímavé bylo, že zmizel jenom jeden batoh, autorádio a také sušenky.

Kateřina Bazalová, Hradec Králové
Vzpomínám si, že jednou jsme na Silvestra museli volat hasiče. Ne kvůli tomu, že by u nás v chalupě hořelo, ale podařilo se nám ztratit klíče, a když jsme se vraceli z ohňostroje, jako záhadou je nikdo neměl.