U Nemojova na Královédvorsku rozprášila večerní silná bouřka dva dětské tábory. Děti z jednoho se dostaly s vedoucími do blízké hospody, do druhého tábora se museli hasiči doslova prořezat. Hasičské autobusy odvezly do skautského centra v Hostinném 51 dětí a 13 dospělých. Tři lehce zraněné děti skončily v péči zdravotnické záchranky.

"Dětem vezeme ještě náhradní spacáky, promokly až na kost," uvedla krátce po půlnoci mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Více zde:

Před týdnem podobným způsobem bouřka zasáhla dětský tábor u Vernéřovic na sousedním Náchodsku. Na stany postavené na hraně lesa udeřila silná bouřka s vydatným větrem a deštěm. Řádění živlů tábor doslova zpustošilo.
Bouřka rozmetala dva tábory u Nemojova. Hasiči se k dětem museli prořezat

Další fotografie a videa najdete na našich facebookových stránkách (Pardubického, Chrudimského, Svitavského, Orlického, Hradeckého, Jičínského, Rychnovského a dalších deníků vycházejících ve východních Čechách).

Kvůli popadaným stromům a drátům elektrického vedení byla rovněž uzavřena nedaleká silnice mezi Nemojovem a Verdekem.

Velké problémy byly na Jičínsku, kde spadlo během jedné hodiny téměř 40 milimetrů srážek. To je množství, jakÉ obvykle naprší za skoro celý měsíc. Nejvíc podle meteorologů naměřila stanice v samotném Jičíně - mezi 21. a 22. hodinou zde napršelo 38,8 milimetrů srážek. Řeky Cidlina a Bystřice poté rychle vystoupaly na 1. stupeň povodňové aktivity.  

Naopak na východě území východních Čech nepršelo večer skoro vůbec. "V dalších dnech čekáme zklidnění situace, i když bouřek se nadobro nezbavíme," uvedli meteorologové.

V hradeckém kraji se 10 tisíc domácností ocitlo bez proudu, ale situace se rychle zlepšuje. "Vzhledem k nočním silným bouřkám jsme zaznamenali na východě Čech k 6 hodině ranní v Královéhradeckém kraji 16 poruch na vedení vysokého napětí -  na Hradecku, Rychnovsku, Náchodsku, Trutnovsku… v Pardubickém kraji byl ale klid, bez závažnějších poruch," uvedla mluvčí východočeských energetiků Šárka Lapáčková Beránková.