Malá obec, rozkládající se pod vyhledávanou rozhlednou, žila v sobotu bujarými oslavami. Nebylo vůbec divu, neboť Vrbici se podařilo to, co nikomu jinému v kraji. Podruhé získala titul Vesnice roku Královéhradeckého kraje. Směle tak může vykročit k zopakování svého republikového triumfu z roku 2004.

Slavnostního předávání zatím nejčerstvějšího ocenění se v sobotu zúčastnil i hejtman Lubomír Franc, který si posléze v doprovodu starostky prohlédl vítěznou obec.

„Receptem na úspěch je spolupráce všech lidí z obce, kteří se zasazují o její zvelebení, a to bez nároku na odměnu. Díky jejich nadšení se nám daří realizovat řadu projektů, na které by jinak malá obec těžko dosáhla," zhodnotila Drahomíra Kuběnková, starostka Vrbice.

Ač je sama ve funkci teprve první volební období, po další dvě předchozí byla v obecním zastupitelstvu. Může tedy srovnávat i s někdejším úspěchem.

„To, že se nám podaří zopakovat vítězství v krajském kole, nečekal snad nikdo. Dosud to žádná jiná obec nedokázala," zdůraznila starostka.

Podobné ocenění je zavazující a je velice těžké naplnit očekávání návštěvníka, který míjí na vjezdu do vesnice cedulku s nápisem Obec roku. Ve  Vrbici to ale dokázali. Za poslední roky ji ozdobila vyhledávaná rozhledna a zkrášlení se dočkaly i další objekty. 

Titul obec roku je důvodem k hrdosti asi pro všechny občany Vrbice. Dělá také dobrou vizitku zdejšímu zastupitelstvu. „Rozhodně je to zhodnocení naší práce a doklad toho, že jsme se vydali správnou cestou. Není to žádná jednorázová záležitost, ale dlouhodobá a soustavná činnost," řekl Pavel Bílek, člen zastupitelstva obce Vrbice.

Šance své obce v nadcházejícím republikovém kole ale nechtěl odhadovat. „Všichni naši konkurenti byli ve svých krajích nejlepší. Rozhodně ale budeme bojovat," dodal Pavel Bílek.

Také on se v sobotu sešel se svými spoluobčany, kteří přišli mimořádnou událost náležitě oslavit. Připraven byl pro ně velký pártystan, bohaté občerstvení a hudba, která se starala o zábavu příchozích až do večerních hodin. Nechyběli zde ani zástupci dalších oceněných obcí a reprezentanti vyhlašovatelů soutěže.

Zájemci si prohlédli obecní dominanty, jakou je například opravená zvonička na návsi a pozornosti neušla ani nová rozhledna, z níž je blízký Kostelec nad Orlicí jako na dlani. V areálu pod ní se nacházely atrakce pro děti i dospělé.

Ačkoliv samotná obec, která se skládá z částí Vrbice a Chlínky, má pouhých 130 obyvatel, najít blízko hřiště, na kterém se většina programu odehrávala, místo k zaparkování nebylo jednoduché. Z pole naproti rozhledně se tak na čas stalo improvizované parkoviště.