Srážkoměrná stanice Rychnov nad Kněžnou zaznamenala za posledních 24 hodin úhrn 117,1 mm srážek. To je téměř pětina celoročního úhrnu

Na řece Kněžné včera hladina vystoupila nejprve na první povodňový stupeň, ale za krátkou chvíli stoupla ještě výrazněji a od vyhlášení 3. stupně povodňové pohotovosti ji dělilo jen 13 centimetrů. Hladina vody nicméně výrazně klesla a Kněžná tak byla před 20. hodinou bez povodňově pohotovosti.

Zdroj: Facebook/Petr Poláček

Hasiči zasahovali u vytopených sklepů, neprůjezdných silnic, nebo odčerpávali vodu. Ve Vamberku voda pronikla do desítek domů. Skončila pod ní železniční trať a silnice, což působilo řidičům velké komplikace. Kanály v důsledku silných lijáků nestíhaly brát vodu. Starosti přidělal silný déšť také v Lupenici a Kostelci nad Orlicí. Vylil se tam potok, místo bylo průjezdné jen s nejvyšší opatrností. 

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán ve čtvrtek odpoledne přijel do Tutlek, kterými prošla velká voda, zatopeno zde bylo 30 domů. Místní odstraňovali škody a zároveň se připravovali na noc.

Povodně na Rychnovsku.
FOTO, VIDEO: Rychnovsko zasáhl vydatný déšť. Hrozil až třetí povodňový stupeň

„Velké poděkování patří profíkům, dobrovolným hasičům a samozřejmě všem místním, kteří pomáhají odstraňovat škody,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Během čtvrtečních povodní se Jiří Štěpán pohyboval také v Lupenici, Rychnově nad Kněžnou, Holohlavech a Smiřicích.
Město Rychnov nad Kněžnou nabízí rodinám se zatopenými byty náhradní ubytování.

„Moc děkuji všem hasičům a dobrovolníkům, kteří se podílejí na likvidaci následků přívalového deště. Budeme doufat, že to nejhorší máme za sebou. Kdyby cokoliv, neváhejte se na mě/nás obrátit,“ uvedla místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová.