Také letos si organizátoři připravili pro návštěvníky bohatý program plný hudby, divadel a zábavy. Festival má ve Vamberku již svou tradici, pořádá ho tu pravidelně spolek STU-ART, jehož členové se snaží podpořit konání kulturních akcí ve městě.

Každoroční akce není ale pouhou zábavou, organizátorky se vždy snaží přispět na dobrou věc. Vstupné je vždy dobrovolné, v loňských letech pomohl výtěžek z festivalu například pečovatelské službě ve Vamberku. Letos peníze poputují na rozvoj kultury ve městě.

„Při pořádání pátého ročníku jsme se rozhodly podpořit kulturní akce ve Vamberku. Moc se jich tu nepořádá a my bychom to chtěly změnit. Už na začátku roku jsme přišly s představením Peklo. Peníze z dobrovolného vstupného bychom rádi využily právě na uskutečnění dalších vícežánrových akcí," vysvětluje jedna z organizátorek Vamberáku Petra Kašparová. Ta spolek STU-ART založila společně se svými rodiči a s kamarádkami z Damu, na kterém společně studovaly divadelní produkci. Vamberák poprvé spolužačky zorganizovaly ještě v prvním ročníku na vysoké škole. Pokud jim ale prý zbude energie, chtějí v jeho pořádání pokračovat.

„My jsme vždycky chtěly, aby to byl trochu jiný a hlavně rodinný festival. Odpoledne tu máme hodně divadel, výtvarné dílny a čítárnu, aby se zabavily děti a rodiče si dali zatím něco dobrého a navečer už máme připravený hudební program," dodává za organizátorky Petra Kašparová.
S přípravami začaly organizátorky už na začátku roku, kdy začaly oslovovat různé kapely a zpěváky, kteří by mohli ve Vamberku vystoupit. Zabere to prý opravdu hodně času.

Vamberák zabavil děti i jejich rodiče

Vamberk – Sobotní den byl ve Vamberku ve znamení již tradičního festivalu Vamberák. Do města tak zavítali skvělí hosté. Divadelně hudební festival měl už páté pokračování.

Ve Vamberku tak vystoupila například Eliška Buociková, kterou někteří mohou znát ze soutěže Česko hledá Superstar. Večer ovládla Vamberák také populární kapela Blue Effect. Festivalem provázela Bára Vyskočilová.

Na své si tu přišli nejen dospělí, ale i děti, které mohly vidět hned několik divadelních představení nebo vyzkoušet výtvarné dílny. Byl tu pro ně připraven taká čtenářský koutek, kde si mohly vypůjčit knížky z městské knihovny.

Příchozí mohli na festivalu ochutnat spoustu dobrot, některé pokrmy ukázaly, jak se vaří v cizích zemích.