Čínská polévka?
Ano či ne?
Někteří lidé nedají dopustit na instantní čínské polévky. Jejich příprava je rychlá, nudle se zalijí horkou vodou a přidá se koření.

Podle odborníků to rozhodně není vhodný oběd.

Polévky obsahují mnoho soli a také dost chemie.

Vitamíny a minerální látky by v nich člověk hledal marně. Cena polévek je nízká – klidně i tři koruny.

Polévky některých značek však stojí často i sedmkrát více. Odborníci však konstatují, že cena vůbec nehraje roli.

To je otázka, na kterou má řada lidí vyhraněný názor. Moderní je stravovat se zdravě, obliba rychlého občerstvení však stále neklesá.

Na Rychnovsku se v pobočkách známých fastfoodových sítí nenajíte. Důvod je jednoduchý, žádná se tu nenachází. Stále oblíbenější jsou však asijská bistra nebo arabská bistra.

Cena za jídlo v nich není nijak závratná. V porovnání s poledními nabídkami některých restaurací se však příliš neliší. „Prostě mi to chutná. Mám ráda asijskou kuchyni a občas si ráda dám nudle s masem. Nevidím na tom nic špatného, ale je pravda, že kolegyně se mi kvůli tomu trochu smějí. Bývá mi po takovém jídle těžko, ale když je chuť, tak je chuť," prozrazuje Iveta Novotná, která pracuje v Rychnově nad Kněžnou. Podle svých slov také oceňuje, že je jídlo připraveno rychle a může si ho vzít s sebou do kanceláře.

U stolu v kanceláři se stravují také některé její kolegyně. „Ano, je to tak, ale například spolupracovnice Monika má naprosto jiné návyky než já. Jí pravidelně, chystá si zdravé svačiny i oběd. Opravdu dbá na to, čím se „láduje". Nakupuje v obchodech se zdravou výživou. Když o tom tak přemýšlím, asi bych se nad sebou měla zamyslet," uzavírá se smíchem Novotná.

Co by někteří lidé dali za možnost zdravě se najíst a ještě k tomu u stolu v restauraci? Řeč je například o řidičích kamionu, kterým často nezbývá, než se stravovat nejrůznějšími polotovary. Lenka Horská z Kostelce nad Orlicí strávila za volantem kamionu déle než rok. Nakonec netradiční zaměstnání opustila. „Byla to kvůli samotě a psychické únavě, ze které pramenilo hodně věcí. Neměla jsem například sílu připravit si jídlo, takže jsem se stravovala různými polotovary a přibrala za rok deset kilo," svěřuje se.

Jednoznačná odpověď: Burgery ani nudle jíst nechceme

Rychnovsko – Odpolední realita nejen na autobusovém nádraží v okresním městě – děti a studenti s hamburgery v ruce.
A jak to tak vypadá, tento styl stravování láká hlavně mladší ročníky.
Rychnovský deník totiž vyrazil do ulic okresního města a ptal se „dospěláků", zda dávají přednost zdravé stravě nebo fastfoodu. Odpovědi byly jednoznačné.
Většina dospělých totiž považuje rychlé občerstvení za nezdravé a nestravuje se tak, jak je zvykem u jejich dětí a vnoučat.

Věra Palová, 67 let - důchodkyně, Rychnov

Rychlé občerstvení? Mohu vás ubezpečit, že bych ho nenavštívila. Je to z toho důvodu, že se tam nevaří zdravě. Podle mého názoru je nejlepší, když si člověk uvaří doma sám. Mimo domov se proto nikdy nestravuji.

Tomáš Havlín, 49 let - učitel, Rychnov

Do podniků typu rychlého občerstvení nechodím. Můj názor je, že je to velmi nezdravé. To je jeden z důvodů, proč se fastfoodům vyhýbám. A vím, že ani moji známí takovému stylu stravování nejsou nakloněni.

Jarmila Vítková, 81 let - důchodkyně, Rychnov

Rychlá občerstvení nikdy nenavštěvuji, nemám je totiž vůbec ráda. Myslím si, že takový typ stravování není vůbec zdravý. Nejvíc ho podle mě využívá dnešní mládež, a to není dobře, to se mi rozhodně nelíbí.

Ladislav Flegl, 46 let - podnikatel, Rychnov

Pochutnat si v rychlém občerstvení? To určitě ne, není to příklad dobré gastronomie – především tedy z pohledu zdraví a také chuti. A to je ten důvod, proč se v takových podnicích nestravuji.

O zdravé výživě často rozhodují peníze

Rychnov n. K. – Rychlému občerstvení se lidé na Rychnovsku většinou vyhýbají, zdravá výživa ale také není pro místní obyvatelé úplnou senzací. Specializované obchody příliš nenavštěvují, tyto potraviny jsou prý příliš drahé, proto raději vyhledají levnější pokrmy nebo zdravě nakupují přes internet. V Rychnově existují specializované obchody, v kterých se můžete i zdravě naobědvat. „Připravujeme speciální menu z čerstvých a sezonních potravin. Zákazník si může oběd předem objednat a pak si ho jen u nás vyzvednout," prozradila Lenka Neugebauerová z rychnovského obchodu Bylinka.