„Vloni a předloni jsme s rodinou strávili Vánoce v Thajsku. Přivezli jsme si spoustu krásných zážitků."
Thajci, ač nejsou křesťané, dokážou pro turisty připravit cokoliv včetně vánoční atmosféry. „Skutečně se snaží, protože cestovní ruch je živí. Přemíra snahy často dojde až k velmi kýčovité vánoční výzdobě, ale je to milé," usmívá se Hájek (na snímku se slůnětem) při vzpomínce na palmy ověšené vánočními ozdobami.

Člověku ani nedojde, že je Štědrý den

V teplých krajích se spousta Evropanů usadila natrvalo. „Je jich tam skutečně hodně, především Němců. Tvoří tamní střední třídu obyvatel. Thajci jsou většinou chudí, nebo naopak velmi bohatí," tvrdí rodák z Dobrušky, který před časem propadl cestování. Podíval se už na všechny kontinenty. „Seznámili jsme se například s Němcem, který vyprávěl, jak se do Asie vydal před dvaceti lety na čundr. V Thajsku si našel manželku a rozhodl se tam zůstat."

Zvyky Štědrého večera poblíž přímořských pláží nejčastěji nahradí večeře v restauracích, které krášlí svítící vánoční stromky. „V teplých krajích ale vše probíhá ve zcela odlišné atmosféře. Tam člověku většinou ani nedojde, že je právě Štědrý den. Zvlášť, když se zrovna vrátí od vody ze slunečné pláže."

Bez obvyklého předvánočního shonu

Za největší přednost adventního času v exotické zemi Libor Hájek považuje skutečnost, že se vyhnul předvánočního shonu, který většinou provází svátky u nás v republice. „Štědrý večer jsme si s manželkou a dětmi připravili doma v naprostém klidu se čtrnáctidenním předstihem a pak odletěli." V čase, kdy v místních obchodech obvykle houstne atmosféra plná stresu s finišem nakupování dárků pod stromeček, už rodina světoběžníka z Domašína ležela na písečných plážích omílaných vlnami Indického oceánu.

Hájkovi po Thajsku hodně cestovali, aby poznali zdejší zemi a lidi. „Skutečně naplno jsme si užili zejména nádhernou silvestrovskou oslavu. Byla skutečně super. Na každém rohu se tam prodávají lampióny štěstí, které lidé s koncem roku vypouštějí se zapálenou svíčkou do oblak. Divil jsem se, že nemají obavy z požárů, když je tam země tak vyprahlá. Stáli jsme v noci na pláži a sledovali, jak k nebi stoupají stovky až tisíce lampionů. Byl to nezapomenutelný pohled," popisuje Hájek jeden z nejsilnějších zážitků. „Silvestr na pláži byl skutečně parádní. Na písku se tvořily hloučky slavících lidí, hrála hudba, atmosféra byla báječná. Ve srovnání s Vánoci, které tam postrádají opravdovost, nabídly poslední hodiny a minuty starého roku jedinečné okamžiky."

Letos Hájkovi na sklonku roku zůstali doma. „Naše dospívající dcera Diana si přála zažít opět tradiční české Vánoce s obvyklými zvyky a návštěvami nejbližších. Říkala nám po celý rok, jak se na ně velmi těší. Takže jsme jí splnili přání, přestože bychom si s manželkou thajský Silvestr zase rádi zopakovali," dodává s úsměvem Libor Hájek.