Epidemie si v kraji vyžádala první oběť: v souvislosti s chřipkovým onemocněním zemřel starší muž. Deníku to sdělila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Eva Beranová.

Od minulého týdne v kraji počet nemocných na 100 tisíc obyvatel vzrostl téměř o dvě stovky.

„Porovnáme-li jednotlivé okresy našeho kraje, byla v uplynulém týdnu zaznamenána nejvyšší nemocnost na Jičínsku, naopak nejméně nemocných bylo nahlášeno z Rychnovska,“ uvedli královéhradečtí krajští hygienici na svém webu.

Právě Jičínsko velká nemocnost chřipkou a respiračními chorobami trápí už několik týdnů. Kvůli nebezpečí nákazy byla pro návštěvy uzavřena například nemocnice v Jičíně, školy zatím k omezení výuky nepřistoupily.

Královéhradecký kraj zasáhla chřipková epidemie o něco později než jiné regiony. Už tento týden se však nemocnost srovnala s celostátním průměrem, který činí 1944 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

Hygienička. Chřipku je lépe vyležet

V kraji jsou na doporučení hygieniků už od minulého týdne pro návštěvy uzavřeny velké nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně či Rychnově nad Kněžnou i jejich pracoviště v jiných městech. Návštěvy zakázala také Fakultní nemocnice v Hradci Králové a některé domovy pro seniory. Právě pro seniory nebo chronické pacienty je chřipka obzvlášť nebezpečná.

„V Česku cirkulují oba typy virů, tedy jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Nejvyšší vzestup nemocných je podle ní u dospělých ve věkové skupině. 25 až 59 let.

Nemocnost se však zvyšuje i v jiných věkových skupinách, výjimkou jsou jen děti do pěti let věku.

„Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit dál,“ uvedla hlavní hygienička.

Pro posílení imunity by lidé podle ní měli jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů.

Pardubický kraj je na tom ještě hůře

Mezi regiony, v nichž chřipková epidemie řádí nejvíce, patří i Pardubický kraj, kde tento týden na sto tisíc obyvatel připadlo 2040 nemocných. Nejvíce jich je mezi žáky mateřských a základních škol, ale také mezi lidmi staršími 60 let.

Naopak nejodolnější jsou zřejmě lidé v Karlovarském kraji, kde je nemocnost nejnižší z celé ČR.

Podle ministerstva zdravotnictví je v současné době ve stavu plošné chřipkové epidemie celá Evropa. V tomto období je to však obvyklá situace.