Úterní představení prvního poštovního elektromobilu v Náchodě potvrdilo, že města v kraji myslí na ekologickou dopravu. „Postupně by se měl obměnit celý vozový park náchodské pošty. V Náchodě tak bude první depo, které bude rozvážet zásilky jen ekologickou dopravou,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček v Náchodě.

Tamní radnice ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a spolkem Čistá mobilita prezentovala strategii přechodu k moderní nízkoemisní energetice. Chce toho docílit mimo jiné prostřednictvím čisté mobility. Ve městě jezdí od loňského října dva nové elektrobusy.

Na Masarykově náměstí v Náchodě byly pokřtěny dva nové elektrobusy. Dostaly pro Náchod  výstižná
Náchod budou brázdit šetrné elektrobusy, pokřtili je na Irenu a Dannyho

Bezemisní městská doprava

Výraznou flotilou elektrobusů disponuje Hradec Králové. Dopravní podnik s nimi začal experimentovat v roce 2013. Postupně jezdily po městě tři elektrobusy až do loňského roku. To se hradecký dopravní podnik rozhodl pořídit dalších dvacet, přičemž cena každého z nich byla přes 11 milionů korun. Celkem jich ve městě od té doby jezdí 23. Přes noc se dobíjí na 23 nabíječkách přímo v areálu Dopravního podniku. Tam jde o pomalé dobíjení. Během dne se v přestávkách dobíjí dvakrát až třikrát denně na turbo nabíjecích stojanech u Terminálu HD a na Slezském předměstí.

Den otevřených dveří v dopravním podniku u příležitosti oslav 90 let MHD v Hradci Králové.
Hradecké elektrobusy lákají nové řidiče

V Trutnově loni vyrostla dobíjecí stanice v Poříčí. Od letošního února je doprava MHD bezemisní. Město se definitivně rozloučilo s dieselovými autobusy a cestující vozí čtyři autobusy na elektřinu a šest na stlačený zemní plyn. V Trutnově začaly jezdit první autobusy na stlačený zemní plyn už v roce 2006.

Elektrobusy mají také ve Vrchlabí, v provozu jsou od loňského září.

Ze zahájení provozu ekobusů v Trutnově.
Autobusová revoluce už začala, elektrobusy vyřadily naftové vozy

Pět dobíječek ve Špindlu

Dobíjecích stanic pro elektrovozy je v kraji několik. Pět jich má Hradec Králové, dvě jsou v Trutnově, další ve Vrchlabí, v Mladých Bukách v Grund Resortu nebo ve Dvoře Králové v zoo, do jehož safari parku můžete vyrazit elektromobilem. Dokonce pět dobíječek najdete ve Špindlerově Mlýně, všechny u místních hotelů. Na Rychnovsku je nabíjecí stanice v Orlickém Záhoří u hotelu Kunštát a v budoucnu by se měla objevit i v Solnici.

Přišla éra elektrodopravy. Moderní elektrobusy vyjely v pátek poprvé do vrchlabských ulic.
Ve Vrchlabí začaly jezdit elektrobusy, v Trutnově vyjedou koncem října