VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dva výrobky z okresu uspěly

Rychnovsko - Hned dva potravinářské výrobky z Rychnovska slaví velký úspěch. Získaly totiž titul Regionální potravina 2015.

9.5.2015
SDÍLEJ:

NA FOTOGRAFII VLEVO je vidět rokytnickou Farmu Pod lipouFoto: Redakce

„Odborná komise ocenila celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z celého Královéhradeckého kraje," řekl Ivo Konopa, ředitel Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje.

V kategorii sýry včetně tvarohu získal ocenění Smetánkový mls čoko poleva, který vyrábí Jiří Pácha z Rokytnice v Orlických horách. Mls vyrábí jeho Farma Pod lipou.

Začali před více než dvaceti lety

„Farmu jsme založili v roce 1991 zakoupením hospodářských budov v Rokytnici v Orlických horách a začali s chovem dojných krav plemene českého strakatého skotu. Později, se zájmem o farmářský život a s životní touhou vlastnit koně, jsme koupili prvního koně Bobeše a později i další, dnes jsou nejen pro potěšení, ale i do sportu," píše rodina na internetových stránkách své farmy.

Rodina hospodaří zhruba na 130 hektarech a každý den se stará o cca 100 kusů dobytka, několik koní a dalších hospodářských zvířat.

Farma se nachází v romantické krajině Orlických hor. „Kvůli současné situaci v zemědělství v České republice jsme byli donuceni se věnovat nejen samotné výrobě mléka, ale i dalším mléčným výrobkům," píše se také na internetových stránkách.

Farma vyrábí hned několik různých výrobků z mléka od jogurtů přes všemožné zákysy až po sýry.

Dalším oceněným výrobkem jsou Indiánské borůvky s fruktózou, které vyrábí společnost Kand s.r.o. z Dobrušky. Tento výrobek získal prvenství v kategorii ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

Jedná se o ovocný přípravek z Muchovníku olšolistého, neboli Indiánských borůvek. Borůvky jsou plné anthokyanů. Tyto antioxidanty neutralizují působení volných radikálů, které mohou poškozovat buňky a celé tkáně. Tkáňové poškození může nakonec vyústit v šedý oční zákal kataraktu, glaukom, křečové žíly, hemoroidy, žaludeční vředovou chorobu, srdeční nemoci a rakovinu.

Modročerné anthokyany nacházející se v borůvkách zlepšují soudržnost podpůrných tkání v cévách i jejich vnitřní výstelce. „Ukázalo se, že anthokyany mají posilující efekt na působení vitamínu C a zlepšení pevnosti krevních kapilár. Anthokyany umí odvrátit buněčné poškození volnými radikály, inhibují působení emzymů zprostředkujících poškození tkání a přímo reagují s kolagenními vlákny, čímž vedou k tvorbě pevnější mezibuněčné hmoty. Toto posilující působení na tkáně je jedním z hlavním efektů připisovaných borůvkám," tvrdí Kand na svých internetových stránkách.

Společnost Kand s.r.o. se specializuje na výrobu pochutin. „Mezi naše výrobky patří kečupy, hořčice, brusinky a omáčky," popisuje společnost na svých stránkách.

Firma se skládá ze dvou výrobních podniků. V Dobrušce se nachází centrální budova, výrobní hala a sklad. První výroba se datuje od roku 1950 a vyráběl se zde mošt, víno a sirupy. Výroba kečupu nastala od roku 1966 pod značkou Kord. Výroba hořčice je ve druhém provozu v Chlumci nad Cidlinou a začala od roku 1946. Značka Kand působí na trhu od roku 1990.

O označení Regionální potravina, které je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 103 produktů od 29 výrobců.

„O logo výrobci soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, pekařské výrobky a kategorie mléčné výrobky ostatní," Ivo Konopa, ředitel Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje.

Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionálního koordinátora Iva Konopy, ředitele Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje, měla komise velmi obtížnou práci. „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší výrobky."

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky.

Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Autor: Redakce

9.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychnovští kriminalisté odhalili tři pěstírny konopí.

Rychnovští kriminalisté odhalili tři pěstírny konopí

Ilustrační foto

Rychnov a Kostelec hrají doma

Kam za zábavou: Funk You! a DJ All-in

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Na koupališti v Kostelci nad Orlicí proběhne již legendární tancovačka, kde si užijete funky a breakbeat hudbu. Akce se koná v sobotu 21. října od 21 do 2 hodin.

Baroni přivítají Nový Bydžov

Rychnovsko - Kam za sportem v okrese:

Volební místnosti jsou i pod policejním drobnohledem

Královéhradecko - Volební „bitva“ právě vrcholí. Z preventivních důvodů se na hladký průběh letošních voleb do Poslanecké sněmovny zaměřila i policie v Královéhradeckém kraji.

Těsné domácí prohry doberských „fialek“

Dobré - Ligové soutěže stolních tenistek pokračovaly dalšími zápasy. Prvoligovým i druholigovým doberským „fialkám“ se v domácím prostředí nedařilo, když své zápasy těsně prohrály. Uspělo jen divizní „déčko“, které remizovalo s Pardubicemi a zdolalo Chrudim.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení