I na Rychnovsku stále existují starší lidé v důchodu, kteří si ke své penzi přivydělávají. Sehnat práci ale není tak jednoduché.

Penzisté musí uspět na trhu práce v konkurenci všech ostatních uchazečů. „Žádná speciální vyhrazená místa pro důchodce neexistují. Všichni si vybírají z jednotné nabídky,“ uvedla zaměstnankyně Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou Hana Kasperová.

Věk je překážkou

Uspět v silné konkurenci mladších ale může být obtížné. „Když jsem sháněla nějaký přivýdělek, bylo to těžké. Nikde mě kvůli mému věku nechtěli, nebyla jsem pro ně dost výkonná. Pak ale vážně onemocněla nástupkyně na mém původním místě a zaměstnavatel mě vzal na částečný úvazek zpátky,“ vysvětlovala důchodkyně z Týniště nad Orlicí Anna Sršňová.

Částečný úvazek

Nejenže penzisté často nemůžou vykonávat těžké práce, ale navíc vítají spíše kratší pracovní dobu. Vhodná je pro ně práce na částečný úvazek. „Když se penzisté ptají po práci, zajímají se spíše o kratší pracovní dobu, která je pro ně schůdnější,“ uvedla Kasperová.

Někteří důchodci si přivydělávají i sezonními pracemi. O ty není mezi lidmi hledajícími stálé zaměstnání tak velký zájem. „Zaměstnáváme starší dámy jako průvodkyně v Orlické galerii. Není to fyzicky náročné, takže činnost dobře zvládnou. Navíc se jedná o dost nárazovou práci. V sezoně je potřebujeme po dobu dvou měsíců téměř každý den i o sobotá nedělích, ale po zbytek roku práce není. Na něco takového nenalákáme lidi, kteří potřebují stálý a pravidelný výdělek,“ popisovala ředitelka Muzea a galerie Orlických hor Irena Krejčí.

I přes uvedené nesnáze penzisté o přivýdělek zájem mají. „Původně jsem se na penzi těšil, že si odpočinu a budu si užívat koníčků. Ale toho času je strašně moc. Našel jsem si práci, abych měl nějakou pravidelnou činnost a dostal se více do kontaktu s lidmi. Vyhovuje mi sezonní zaměstnání třeba přes zimu. Na jaře se potřebuji věnovat svojí zahrádce,“ vysvětloval důchodce Jiří Čiháček z Dobrušky.

Penzisté se orientují i na lehčí kancelářkou práci. „Je to těžké, všude musíte soupeřit s těmi mladými. A člověku už přeci jen trochu dochází síly,“ hodnotila Sršňová.

LUCIE KUDLÁČKOVÁ