"Očekáváme 40 až 50 vozidel,“ řekla Zdena Hanousková z pořádajícího Podorlického veteran car clubu a k průběhu vlastní rallye dodala: „Nejprve historické vozy absolvují „pavoukovou“ jízdu po Dobrušce, při které budou jejich osádky hledat šest kontrolních bodů. Po této části se přemístí do Pohoří, odkud odstartuje horská etapa. Účastníci dojedou až ke kostelíku na Šedivinách.“

V odpoledních hodinách se veterány objeví na silnicích mezi Novým Městem nad Metují a Dobruškou, kde je zároveň cíl letošního ročníku.

Vozidla budou tentokrát rozdělena jen do dvou kategorií – auto a moto a v průběhu soutěže je čeká asi 100 km jízdy podle všech možných i nemožných druhů itinerářů, včetně slepých map, chybět nemůže ani plnění různých úkolů týkajících se historie motorismu, technických znalostí a dovedností, prostě všeho toho, co by správný veteránista měl vědět a umět.

Dle informací pořadatelů se soutěže mohou zúčastnit pouze historické automobily a motocykly. Všechna vozidla a řidiči musí splňovat podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Jede se za běžného silničního provozu, a tak se předpokládá, že všechna vozidla budou v takovém optickém i technickém stavu, aby nedělala svým majitelům i ostatním veteránistům ostudu. ⋌(ehl)