Krajané z cizích zemí se k nám přijeli učit náš národní jazyk už po dvaadvacáté. Tradičního kurzu Univerzity Karlovy se mohou zúčastnit pouze lidé, kteří mají nějaké české kořeny.

„Každý rok vybíráme šedesát stipendistů, přičemž zájem je přibližně dvojnásobný. Letos máme účastníky z pětatřiceti států, nejvíce jich je z Chorvatska, USA a Argentiny. Z těch unikátních máme zastoupeny Filipíny a Čínu," vysvětlil vedoucí kurzu Daniel Křivánek.

Podle něho celý měsíc, který v Čechách stráví, především studují. Absolvují totiž celkem devadesát hodin češtiny plus třicet hodin dalších předmětů, jako jsou reálie nebo hudební výchova. Kromě výuky jezdí o víkendech na výlety, aby poznali to, co je ve Východních Čechách nejzajímavější.

„Minulý týden jsme byli na zámku v Litomyšli, v sobotu jedeme do Adršpachu a do Broumovského kláštera, v pondělí nás čeká exkurze v automobilce. A mnoho míst a akcí už jsme navštívili. Snažíme se, aby viděli to nejtypičtější pro region i Českou republiku," řekl Daniel Křivánek, podle něhož je program kurzu vždy víceméně stejný, protože lidé jsou pokaždé jiní.

Jednou z účastnic kurzu je i pětašedesátiletá Edna Gomez. „Celý kurz je výborný, je to pro mě velká příležitost, v Čechách jsem totiž poprvé," přiznala Mexičanka, která před mnoha lety učila české děti fonetiku.   (cis)