"Už se moc těším, ale asi týden počkám, protože se nenechám ušlapat," reagovala Žaneta Janková.

Že dlouhé čekání končí si pochvaluje i Kateřina Florianová: "Je to super dva velké obchody."

Jiní se obávají, zda "to" bude stačit: "Přeci jen jsme spádová oblast pro mnoho obcí a když k tomu ještě přidáme nákupy lufťáků…"

První den otevření bude spojen s podporou Domu dětí a mládeže Dobruška. "V pondělí ho mohou podpořit všichni zákazníci, kteří nakoupí za více než 300 korun. Společnost Lidl totiž daruje z každého nákupu nad 300 korun uskutečněného v tento den částku 50 korun. Vybrané peníze budou využity na nákup pomůcek pro účastníky zájmových kroužků," informoval mluvčí společnosti Tomáš Myler.

Nová prodejna disponuje prodejní plochou více než 1300 m2 a místo tu má i pekárna.

"Pro zákazníky je kromě širokého sortimentu připraven benefit v podobě Wi-Fi připojení zdarma či možnosti zpříjemnit si nákup lahodnou kávou z automatu vyrobeného speciálně pro prodejny Lidl,“ doplňuje Tomáš Myler.

Parkoviště u supermarketu pojme až 119 automobilů, jsou mezi nimi i místa speciálně vyčleněná pro rodiny s dětmi. "V neposlední řadě je myšleno na majitele elektromobilů, pro které bude k dispozici nabíjecí stanice. Prodejna bude otevřena denně od 7 do 21 hodin, v neděli pak od 8 do 21 hodin," dodává mluvčí obchodního řetězce.

Paradoxně právě Dobruška se pravidelně objevuje na předních příčkách srovnávacího výzkumu Město pro byznys. V letošním krajském kole ji patří třetí příčka.

Podle výsledků zabodovala ve více oblastech: "V podnikatelském rozvoji bronzové Dobrušky se snoubí její mladá populace, vysoký meziroční nárůst počtu ekonomických subjektů a vysoce konkurenční prostředí na pracovním trhu. Místní radnice vynakládá nejnižší finanční prostředky na dluhovou službu, o to více může podpořit rozvoj bydlení a kulturu. Nadprůměrného výsledku dosáhla také v testu elektronické komunikace, který ověřuje rychlost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy."

Kde na Rychnovsku mají obchodní řetězce své prodejny:

Billa - Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí

Kaufland - Rychnov nad Kněžnou

Kubík - Solnice

Lidl - Dobruška (od pondělí 21. 6.), Rychnov nad Kněžnou

Penny Market - Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Vamberk

Tesco - Rychnov nad Kněžnou