Oficiální částí programu provázela zpěvačka a herečka Anička Julie Slováčková. Na podium postupně pozvala osobnosti, jež se sice nenarodily v Dobrušce, přesto pro toto město a jeho rozvoj i obyvatele vykonaly nebývale mnoho na poli vzdělávání, zdravotnictví, kultury, veřejného života či správy. Slavnostní akty uvedly medailonky jednotlivých laureátů.

Bronzovou medaili převzal pedagog a výtvarník (navíc hudebník, vášnivý včelař i pěstitel holubů) Josef Kejval. Stříbrnou medaili obdržela středoškolská učitelka češtiny a ruského jazyka Antonie Fišerová, která znalosti ruštiny v současné době využívá při tlumočení ukrajinským uprchlíkům, také členka porevolučního zastupitelstva, jedna z prvních průvodkyň muzejní expozice v rodném domku F. L. Věka i zakládající členka filmového klubu. Druhou nositelkou stříbrné medaile se stala dětská lékařka Miroslava Konrádová, porevoluční zastupitelka, předsedkyně bytové komise, podporovatelka hudebního Festivalu F. L. Věka, jež přispěla i k záchraně varhan v Husově sboru.

Přestože všichni tři se už řadí mezi seniory, zůstávají nadále aktivní. Josefu Kejvalovi dělá v současnosti největší radost hlavně každodenní malování, obě oceněné dámy se shodly, že je potěší to, když se k nim často při náhodném setkání hlásí bývalí studenti či pacienti.

Je opravdu dobře, že letošní medaile města Dobrušky patří ryze místním osobnostem - uznávaným odborníkům ve svých oborech, beze zbytku oddaným povolání (spíše však poslání), které si kdysi zvolili a jemuž zůstali po celý život věrní, mimo to navíc působili v kultuře i ve veřejném životě.

To samé platí také o Karlu Jouklovi, dlouholetém předsedovi SBD Dobruška, bývalém předsedovi MěNV a zastupiteli města, který má velkou zásluhu na právě probíhající družstevní bytové výstavbě ve městě a modernizaci bytových domů. Jemu bude zlatá medaile předána v nebližších dnech.