Na programu této největší sokolnické akce u nás, kterou pořádá Klub sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty, jsou ranní slavnostní nástupy účastníků a večerní výřady ulovené zvěře na nádvoří zámku za zvuku loveckých fanfár, v sobotu pak ukázky lovu s dravci pro veřejnost.

Ve středu se od 12 hodin uskuteční Mistrovství sokolovitých dravců ve stoupavém letu o putovní pohár předsedy Klubu sokolníků ČMMJ, které doplní ukázka Nicka Foxe a rowcrov (robotické vrány). Jubilejní setkání zahrnuje také výstavu v Kodymově národním domě, Svatohubertskou troubenou mši v kostele Nejsvětější Trojice nebo koncert lovecké hudby v Mariánském kostelíku.

Slavnostní zahájení 50. setkání sokolníků se koná ve čtvrtek v 9.30 hodin na nádvoří opočenského renesančního zámku. Unikátní pohled na mohutné i menší dravce na rukách jejich pánů - orlů, rarohů, jestřábů, sokolů, káňat i nejmenších krahujců, si tradičně nenechají ujít stovky malých i velkých milovníků dravých ptáků.

Sokolníci i jejich okřídlení svěřenci mají před sebou tři dny lovů v několika honitbách na území východních Čech a jejich mottem je: „Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu.“   (id, ehl)

Historie sokolnictví
Úsvit sokolnictví se datuje od 2. století před naším letopočtem. Ve středověku se z Asie, odkud pohází, dostalo do Evropy. Tehdejším významným sokolníkem byl panovník Karel Veliký, který vydal první zákony upravující vztahy k dravcům. Nadšeným sokolníkem byl také český král Přemysl Otakar II.