Nové rozhlednyRozhledna Stachelberg (na Trutnovsku poblíž železobetonového bunkru Stachelberg)
Teplice nad Metují – skály (na vrcholu Čáp 786 metrů n. m.)
Horní Radechová – Slavíkov (na kopci Signál 501 metrů n. m.)
Žernov (na konci obce u cyklotrasy č. 4057)

Horní Čermná (v blízkosti poutního kostela na Mariánské hoře

Nové rozhledny na polské straně:
Kudowa Zdrój, Radkow, 
Nová Ruda

Rychnovsko je sice regionem, jehož podstatnou část pokrývají malebné Orlické hory, ovšem na kopec nabízející „schody do nebe", na jehož vrcholku se rozprostře pohled do dálky, se turisté až na jednu výjimku musejí vydat pod jejich úpatí.

Severozápadně nad obcí Vrbice u Kostelce nad Orlicí se zvedá kopec Kastel, na němž byla postavena rozhledna Vrbice. Rozhledna Osičina stojí na stejnojmenném kopci Osičina, jenž se zvedá severně nad osadou Vojenice nedaleko Opočna.

Obě rozhledny byly otevřeny až v tomto století (2006, resp. 2004). Sedm kilometrů od Rokytnice v Orlických horách stojí od října 2010 na Anenském vrchu 17 metrů vysoká dřevěná rozhledna nazvaná Anna. Po nové rozhledně volá už léta nejvyšší vrchol Orlických hor – Velká Deštná.

S ambiciózním projektem přišel vloni Euroregion Glacensis, působící na pomezí Čech, Moravy a Kladska (Náchod, Rychnov n. K., Hradec Králové, Trutnov, Jičín, Chrudim, Svitavy, Ústí n. O., Pardubice, Jeseník a Šumperk, Klodzko, Ząbkowice, Walbrzych, Strzelin a Dzierzoniow). Euroregionu Glacensis se podařilo získat jeden milion sedm set tisíc euro na výstavbu devíti nových rozhleden. Šest jich mělo vzniknout na české straně a tři v Polsku. Na Rychnovsko se sice nedostalo, ale budou stát v sousedních regionech.

Projekt nakonec o jednu rozhlednu zeštíhlil. „Stavební řízení bylo zastaveno u rozhledny Maxovka Rýchory, která se měla nacházet v I. zóně Krkonošského národního paku," uvedl sekretář Euroregionu Glacensis Jaroslav Štefek, podle nějž však ostatní rozhledny budou hotovy před původně stanoveným termínem dokončení, jímž by únor 2015. „Budou otevřeny ještě letos. Jako první se dočká zprovoznění rozhledna v Horní Čermné," dodal Štefek.
„Účelem projektu je vytvoření nového turistického produktu v česko – polském příhraničí, tzv. Putování po rozhlednách," informuje dokument Místa plná rozhledů, vydaný Euroregionem Glacensis.

Rýsuje se vznik nové naučné stezky

Území Euroregionu Glacensis se vyznačuje hornatou krajinou s velkým množstvím vyhlídkových míst. „Námět vznikl na základě podnětu od veřejnosti, odborníků a specialistů na cestovní ruch. Již existuje základní nabídka stávajících rozhleden, ale stavbou nových rozhleden a vyhlídkových míst se nastartuje nová naučná stezka v česko – polském pohraničí," uvádí se v dokumentu Místa plná rozhledů.

S realizací nového produktu vyvstala potřeba vzniku souvisejících aktivit v podobě investic do výstavby, případně rekonstrukce rozhleden a vyhlídkových míst v celkovém počtu devíti nových nebo rekonstruovaných zařízení. Přidanou hodnotou projektu je, že dojde k propojení nového produktu rozhleden se stávající nabídkou cyklotras. Každá rozhledna bude mít informační tabuli s historií daného místa a okolí rozhledny.