Všechno jiné, jen ne nuda a šeď. Paleta profesí kandidátů v nadcházejících volbách v Královéhradeckém kraji je skutečně pestrá. Zvlášť na Rychnovsku, kde se uchází o přízeň voličů třeba důchodce - chovatel křepelek, zvonař, sušárník či stájník. Na kandidátkách na Náchodsku najdeme kromě tkadleny, továrníka, bohemisty, pozlacovače či studenta kosmického inženýrství i povolání „bývalý hejtman“.

Do volebního boje na Trutnovsku jde operní pěvkyně, hromosvodář, ve vysokohorském prostředí na kandidátkách nepřekvapí ani manažer alpských disciplín, trenér skikrosu a sjezdového lyžování nebo záchranář horské služby. Méně očekávanou profesí v těchto místech je pak manažer školy windsurfingu. Ani jinde v kraji není na volebních lístcích nouze o zástupce sportu: kandiduje kondiční a tenisový trenér, šéftrenér mládeže, trenér golfu, profesionální fotbalista či fotbalový rozhodčí.

Rychnov nad Kněžnou - ilustrační fotografie
Město snížilo část dluhu

Důchodce, chovatel křepelek, robotik, ale také signalista, mistrová kanalizací a ČOV, vedoucí skupiny Zkoušky a měření či odečítač - i takové profese mají kandidáti v letošních komunálních volbách na Rychnovsku. Některé pojmy přitom mohou vzbudit i zájem voličů, co asi znamenají.

Na Rychnovsku, konkrétně v okolí Vamberka, samozřejmě nechybí na volebních lístcích krajkářky, a jsou tu i zástupci dalších tradičních řemesel a profesí, jako tkadlena, v Kostelci nad Orlicí je to zvonař, v Kosteleckých Horkách stájník, ve Skuhrově nad Bělou zase sušárník.

Referenti hrají prim

Některé profese zaujímají dokonce polovinu kandidátek. Mezi deseti zástupci Sdružení nezávislých kandidátů Domašín je pět referentů. Hned na několika místech se pak rozhodli jít do volebního boje sportovci. Například v Javornici sestavili vůbec nejmladší kandidátku s věkovým průměrem jednatřicet let. Nejstaršímu uchazeči o místo v obecním zastupitelstvu na Rychnovsku je osmaosmdesát let. Ti nejstarší v celém kraji však kandidují v Chlumci nad Cidlinou a Trutnově. Oslavili už jednadevadesáté narozeniny! Originální jsou i názvy některých uskupení, jako Pro mírný pokrok a současnost v Osečnici, v Potštejně jdou do volebního boje zase Společně a rádi.

Ilustrační fotografie.
V Týništi zažili střídání starostů