Se strachem v očích objížděl včera na kole kolem Divoké Orlice dvaadvacetiletý Lukáš Barvínek. Jeho dům stojí nedaleko řeky, jejíž hladina začala v neděli stoupat. Důvod? Kus ledu, který se utrhl, ucpal koryto a do akce musely být nasazeny bagry. Ty odstraňovaly ledové kry i během celého včerejšího dne.

„Mám strach, protože mám dům u vody. Zatím nás to naštěstí nikdy nevyplavilo. Preventivní opatření sice děláme, ale stejně nám to nepomůže, pokud se voda zvedne najednou. V roce 2002 to bylo zatím nejhorší, to jsme měli vodu všude kolem, ale do domu se nám nedostala,“ vzpomíná Lukáš Barvínek, podle kterého rozbourání ker pomůže.

Také se mu nelíbí, že Povodí Labe všechno nechává na poslední chvíli a pak se diví, jaké jsou následky. „Rozhodně by se situace měla řešit dříve, než když led taje. Záměl žádá o bourání vždy jako první, hned jakmile to začne zamrzat, ale když nedostane povolení,“ dodal Lukáš Barvínek, který zatím žádná preventivní opatření kolem svého domu nedělá.
Řešení aktuální situace, která při tání nastane, je však citlivé. V některých případech je vhodné zásah provést, v jiných může bourání ledu celou situaci ještě zhoršit. Podle Jiřího Petra, vedoucího vodohospodářského dispečinku Povodí Labe, to – než došlo k ucpání řeky – nebylo nutné.

„Demolice ledu by mohla způsobit problém níže. Když se zvažovaly zásahy před týdnem, tak bylo riziko komplikací v potoku, jenž Zámělí také protéká, protože tam ještě led netál. Kdyby se pustily kry níže, tak by se situace zhoršila,“ vysvětlil Jiří Petr s tím, že je třeba situaci vyhodnotit v komplexu celého říčního úseku a pak se teprve musí rozhodnout.

Rovněž techniku, tedy bagry, zajišťuje Povodí Labe. Ladislav Kapucián, velitel dobrovolných hasičů v Záměli a člen povodňové komise obce však říká, že donutit Povodí Labe k nasazení bagrů není vždy jednoduché.

„Teď to trvalo celý měsíc, než  došlo k bourání. A to proto, že vznikl zátaras ve střední části obce, takže se muselo začít něco dělat. Kdyby se to neutrhlo, tak by se nic nebouralo. Povodí Labe totiž bylo přesvědčeno o tom, že si s tím příroda poradí sama. To je každoroční boj,“ uvedl Ladislav Kapucián.

Komise pak má problém s obyvateli, protože ti si myslí, že nic nedělá. „Přitom se snažíme, ale Povodí Labe nám to neumožní. Čeká se vždycky až na poslední chvíli,“ dodal Ladislav Kapucián.

Podle starosty Josefa Novotného se však naštěstí nikomu nic nestalo, a ačkoliv hrozilo vyplavení několika domů, nedošlo k němu.

„Bourání je prevence. Máme tady vykopanou rýhu v řece, která odtoku vody pomáhá. Ale letos byl led hodně silný,“ vysvětlil Josef Novotný, který doufá,  že už nebudou mrazy a voda bude protékat. „V tom případě už bychom žádné problémy mít neměli,“ řekl Josef Novotný.