Semináře jsou určeny zejména pro starosty a místostarosty, pracovníky měst, zástupce občanských sdružení a další.
Vzdělávací semináře plné nových informací o naší sousední zemi – Polsku a hlavně její státní správě organizuje Agentura Euroregionu Glacensis RDA ve spolupráci s polským partnerem.

První semináře se uskutečnily již během července, měly veliký úspěch. Bylo to například ve Valu, v Meziměstí nebo na Suchém Vrchu. Sami starostové uznali, že se o polské samosprávě dozvěděli spoustu nového.

„Jsem rád za tento seminář, který mnohým objasnil fungování státní správy a samosprávy v Polsku. Mnozí s obci a městy v Polsku máme partnerství a realizujeme společné projekty. Je potřeba si uvědomovat rozdíly ve schvalovacích procesech v obou zemích," uvedl starosta Letohradu Petr Fiala.

Starostové a starostky vidí semináře také jako zásadní přísun informací. V rámci neformálního setkání se totiž dozvědí něco nového a podpoří tak další spolupráci i mezi sebou.

„Přestože vzájemná výměna obyvatel České republiky a Polska je v dnešním životě zcela běžná, tak povědomí o základním zaměření sousední země není pro každého až tak známé. Zaměřujeme se na presentaci základních rozdílů v činnosti samosprávy," vysvětluje Jaroslav Štefek, sekretář Euroregionu Glacensis.
V rámci druhé série se uskuteční také seminář ve Vrchlabí 26. srpna a samozřejmě v Rychnově nad Kněžnou v Hotelu Panorama ve čtvrtek 28. srpna.

Hlavním cílem organizátorů je především zvýšení vědomostí, poznatků a informací o fungování státní správy v Polsku.
Jedná se o podporu rozvoje česko – polské spolupráce, CZ.3.22/3.3.02/13.03727 v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce 2007-2013 Česká republika – Polská republika, Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis. Více informací naleznete na webu www. rda-rk.cz. (zr)