„Proti době, kdy byly poplatky, teď máme dvojnásobek pacientů. Chodí s každou drobností. Vždycky, když je něco zadarmo, tak se to víc čerpá. Za doby poplatků jsme měli jeden den za celý rok, kdy tady bylo víc dětí než čtyři nebo pět současně. Teď to máme pravidelně denně,“ zlobí se hradecký dětský lékař Zdeněk Slavík.

S nárůstem počtu pacientů po odbourání poplatků se potýká také další hradecká dětská lékařka Eva Svobodová, která je zároveň předsedkyní okresního Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Tvrdí, že narozdíl od doby před 1. dubnem, kdy byly poplatky zrušeny, prohlíží například i děti, kterým se udělaly na kůži tři pupínky. „Pacientů je víc určitě o deset patnáct procent,“ uvedla.

Banality řeší od zrušení poplatků ve větší míře také hradecká pediatrička Jiřina Šrůtková. „Lidé ke mně chodí i s věcmi, s nimiž by jinak zašli do lékárny a koupili si kapky. Nebo přijde matka s nemocným dítětem a nechá pro jistotu vyšetřit také druhé,“ přiblížila realitu.

Dětským lékařům rovněž vadí, že ačkoliv ostatní lékaři poplatky inkasují dál, oni jediní o ně přišli. O náhradách propadu příjmů jednají s pojišťovnami, ale zatím bez úspěchu. Podle předsedy regionálního Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Štefan Hrunka zatím ještě nenadešel čas na jiné kroky, než vyjednávání. „Zatím dáváme přednost jednání,“ řekl.

Omezováním části nadstandardních služeb kvůli nižším příjmům, o kterém někteří pediatři před zrušením poplatků hovořili, zatím není aktuální. „Pro mě je zájem pacienta nadřazen všemu ostatnímu,“ uvedl doktor Zdeněk Slavík.