Zda to ovlivní  chod mateřské školy, to zatím není jasné. „Budova je dost veliká, myslím si, že bychom se mohli popřípadě přesunout do jiných místností, zatím to ale nedokážu posoudit.  Mělo by to probíhat také během letních prázdnin, kdy bude školka čtyři týdny zavřena, předpokládaný termín ukončení je v září. Otázka je, zda se to vše do plánované doby stihne," vysvětluje ředitelka rokytnické mateřské školy Vlasta Gallová.

Ta také dodává, že budova je ve špatném stavu. Výměna oken je v tuto chvíli již nutností.
„Vymění se okna, dveře, celý hlavní vstup. Chceme zde zachovat původní architektonické prvky, například pískovcové schodiště. Úplně se nám to asi nepodaří, to by bylo příliš finančně náročné. Naším záměrem ale je ctít historickou konstrukci budovy,"  prozrazuje starosta Rokytnice v Orlických horách Petr Hudousek.
Také díky tomu, že městu záleží na tom, jak bude školka vypadat,  se čekání protáhlo.

Radnice čekala dlouhou dobu na vhodnou dotaci, která by splňovala její požadavky, tedy to, aby byl zachován historický vzhled budovy.
To potvrzuje i vedoucí odboru výstavby a životního prostředí Milan Hock. „Budova se po několik let nijak neopravovala. Je na ní ještě použitá škrabaná hrubá omítka. Záměrem je ji opravit tak, aby se zachoval původní vzhled," svěřuje.
Mateřská škola totiž sídlí v památkové zóně na náměstí, proto chce město ponechat její původní historickou podobu, i když se nejedná o státem chráněnou památku. Zachovají se římsy, pískovcové prvky, nová okna budou dělená, obdélníková, aby zůstal její původní vzhled.
Stavební úpravy začnou již  na začátku června, vše by mělo být ukončeno  do konce září. Město žádalo o dotaci z operačního programu životního prostředí, v jaké výši nakonec bude, se ale teprve rozhodne.

„Zatím nemohu říci, jakou částku zainvestujeme z našeho rozpočtu, počítám ale s tím, že se dotace bude pohybovat okolo sedmdesáti procent," vysvětluje starosta Rokytnice Petr Hudousek.

Ten také dodává, že zateplení a výměna oken vyjde na více než  5,3 milionů korun a rekonstrukce topení s výměnou zdrojů bude stát přes 1,6 milionů.
Rázu budovy prý také hodně uškodil socialistický zásah, kdy byl zničen hlavně exteriér. Hlavní úpravy na budově probíhaly v devadesátých letech, kdy se zde vyskytovalo veliké množství radonu, muselo se udělat nové odvětrání.
To, že je školka ve špatném stavu, potvrzuje i Vlasta Gallová, tamní ředitelka.

„Třída na severní straně je hodně chladná, neustále tam okny profukuje, proto máme i větší náklady na topení. V posledních letech na budově k žádným větším rekonstrukcím nedošlo, proto už to město plánovalo delší dobu," vysvětluje ředitelka.