Kontroly by mohly děti od alkoholu trochu odradit. Jenže někdy se informace o tom, že se chystá „razie“, dostane k provozovatelům dřív než policisté samotní a ti mladistvé varují.

„Úniku informací nejsme schopni zabránit , byť se o to blíže nespecifikovanými opatřeními snažíme,“ říká policejní mluvčí Alena Kacálková.

Podle ní jsou však policisté v tomto směru vždy až ti druzí. Jakmile se totiž před kontrolovaným objektem objeví služební vozidlo s policisty v uniformách, začíná hromadný útěk.

„Zůstávají jen ti, kteří vědí, že mohou, a pak někteří pomalejší, kterým v důsledku jejich aktuálního stavu pud sebezáchovy tak rychle nenaskočí,“ popisuje tisková mluvčí.

Obchodníkům, kteří dětem prodají alkohol či tabákové výrobky, hrozí pokuta.

Mnozí si stěžují na fakt, že často věk zákazníků neodhadnou, jiní se na nezletilé soustředí cíleně – nabízí jim přitažlivé prostředí a také možnost opít se.

Tuto informaci si redakce nevymýšlí, nýbrž ji interpretuje z úst patnáctileté Moniky – pravidelné návštěvnice jedné regionální diskotéky. „Mnoha lidem, kteří se tam chodí bavit, ještě nebylo osmnáct a nikdo to neřeší,“ poznamenává.

Důkazů je však mnohem víc. Facebookové profily fanoušků podniků například prozrazují, že se jedná o nezletilé. Své zážitky a dojmy z alkoholových dýchánků si také prostřednictvím internetu navzájem sdělují a často si je může přečíst kdokoli.

Podle psychologa Jana Laška je přitom pití alkoholu u dětí velmi nebezpečné. „Jeho „devastační“ schopnosti jsou známy již přes sto let. Jedná se o sociální i psychický úpadek. U dětí a mladých lidí se může velmi rychle vytvořit závislost,“ popisuje.

Pokud se prý děti začnou opíjet rychle a bouřlivě, je vznik závislosti pravděpodobný. „Rizikem je také recidiva. Měli bychom si uvědomit, že vysoké procento uživatelů se k alkoholu vrací,“ poznamenává psycholog s tím, že s alkoholismem se může takový člověk potýkat celoživotně.

„Kdo brzo začne, obvykle také brzo skončí. To je příměr, který v této souvislosti podle mě platí dvojnásob,“ míní Jan Lašek.

Velkým problémem podle něho je tolerance společnosti k alkoholu a tabákovým výrobkům u mladistvých.Někdy děti v pití podporují nejen starší kamarádi, ale i jejich příbuzní.

„Je známo, že je určena věková hranice pro požívání alkoholu. A je také známo, že lidé zákony rádi porušují,“ popisuje psycholog.

Podle jeho slov někteří rodiče dětem alkohol kupují či podávají,protože mají pocit, že jsou jejich nezletilé děti už „dospělé“.

Zakázané ovoce prý chutná nejlépeRychnovsko – Mnoho rodičů vůbec netuší, že pouhé „cucnutí" piva, vína či lihoviny například ve formě sladkého likéru může u dítěte v brzkém věku způsobit i závažné zdravotní problémy.

Zvláště u malých dětí může i malé množství alkoholu způsobit lehkou otravu a později komplikace ve vývoji mozku, paměti a jeho celkové inteligence.

Navíc se silně zvyšuje pravděpodobnost budoucího vzniku závislosti na alkoholu a drogách. A přesto z průzkumů 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy vyplývá, že každé desáté české dítě ve věku jedenácti let má již zkušenost s opilostí.

Mnoho dospělých ale toto riziko podceňuje a je v souvislosti s naléváním alkoholu svým nezletilým dětem poměrně benevolentní.

Na rodinných oslavách či při svátcích a jiných příležitostech tak nebývá podávání alkoholu, byť jen ve formě symbolického přípitku, žádnou výjimkou.

Velká část rodičů také zastává názor, že „zakázané ovoce chutná nejlépe", a proto dává svým dětem alkohol ochutnat „preventivně".

Odborníci však tvrdí, že tento předpoklad je zcela mylný a přímý vliv alkoholu na organismus dítěte by měl být přednější.

„Děti ve školním věku by měly dostávat nealkoholickou variantu přípitku. Pokud už staršímu dítěti dovolíme opravdu malý příležitostný přípitek, měli bychom mu vysvětlit, že konzumace alkoholu není v jeho věku povolená, tento zákaz má své odůvodnění a my děláme výjimku, protože dítěti důvěřujeme," radí Josef Šedivý z Drogového informačního centra neziskové organizace Sananim.

Je krátkozraké myslet si, že malá sklenička dítěti nic neudělá. I když nenastane vyložená otrava organismu, může dojít k poškození nově vznikajících nervových buněk a zhoršení koncentrace, paměti, pozornosti a také myšlení.

Co se pravidelné konzumace alkoholu u nezletilých týče, mohou nastat i komplikace související s osobností a společenským životem jedince.

Největší riziko pravidelného zneužívání alkoholu u dětí nastává v období dospívání a hormonálních změn, mezi 12 až 18 lety. Toto období často doprovází potíže s prospěchem ve škole, nepravidelná docházka, narušení mezilidských vztahů (například vztah s rodiči) a zejména vybudování vztahu k alkoholu, vedoucí často ke vzniku alkoholismu.


„Někteří si říkají, že se dítě musí naučit pít a že si to musí vyzkoušet,“ vypočítává psycholog některé z důvodů, proč rodiče vlastnímu potomkovi schvalují pití.

„Pivo si klidně dám před rodiči, někdy mi ho koupí. Cigarety si občas beru od táty a on ode mě, když nemá. Kouřím od čtrnácti. Dělám to všechno pravidelně a užívám i marihuanu,“ shrnula šestnáctiletá Jana z Rychnovska, která studuje na střední škole maturitní obor.

Alkohol přitom může mladistvým uškodit i jinak než jen po psychické stránce. Důrazně ho nedoporučuje ani dětský lékař Zdeněk Abel. „Zvláště nebezpečný je pak tvrdý alkohol. Může vážně ohrozit zdraví,“ varuje.

Podle odborníků děti často nejsou schopny odhadnout svou „míru“ a mohou si způsobit otravu. V podroušeném stavu navíc nejsou schopny posoudit své schopnosti a zvyšuje se riziko úrazů.

Důležitá je komunikace a také důvěraRychnovsko – Příčin pravidelnější konzumace alkoholu u dětí a mladistvých může být více a ne vždy je na vině rodina. Jedním z nejčastějších důvodů je zkrátka touha „to vyzkoušet" či se nelišit v kolektivu přátel, kterým rodiče alkohol nabízí.

Mnoho dětí a adolescentů vede ke konzumaci alkoholu také pocit, že se v opilosti člověk zbaví všech svých problémů a život je „jednodušší".
Pro eliminaci vzniku takového či jinak nezdravého a nepřirozeného přístupu k alkoholu je nesmírně důležitá správná komunikace rodičů s dětmi na toto téma. Vztah k alkoholu, který si děti vytvoří v dospívání, je totiž může provázet i celý zbytek života.

1. Zcela zásadní je v této problematice komunikace rodiče s dítětem, snažte se proto zahájit rozhovor o alkoholu se svým dítětem co nejdříve.
2. Nesnažte se své dítě zastrašit, základem je uvést dítěti rozumné důvody, proč nesmí pít alkohol v době, kdy ještě nedosáhlo plnoletosti.
3. Snažte se dítěti rozumně vysvětlit, že je důležité, aby rozhodovalo samo za sebe a nepodléhalo tak tlaku svých spolužáků 
a vrstevníků.
4. Důležitou roli hraje také důvěra, děti musí získat pocit, že se mohou svým rodičům s čímkoliv svěřit a že nejsou na svůj problém „samy".

V roce 2013 policisté zrealizovali na Rychnovsku deset preventivních akcí v restauračních zařízeních, zaměřených na zákaz podávání alkoholických nápojů mládeži. Požití alkoholu mládeží bylo zjištěno v 5 případech. V letošním roce uskutečnili jednu akci policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí. U nikoho z kontrolovaných mladistvých požití alkoholu nezjistili.Policisté se na požití alkoholu u mladistvých nezaměřují jen preventivními akcemi, ale rovněž při samotném výkonu služby. Mohou mladistvé kontrolovat například při pěší hlídkové činnosti (kontrola pohostinství ve svém teritoriu), na oznámení na linku 158, při zjištění osoby, která jeví známky opilosti, např. v nočních hodinách na silnici, v ulicích města a v dalších případech. Pokud policista zjistí, že mladistvý (15-18 let) požil alkohol, předává ho zákonnému zástupci a informuje pracovníky odboru sociálně právní ochrany dětí příslušného pověřeného úřadu.Pokud je dítě mladší patnácti let, přivolává se pracovník OSPOD na místo při samotném zjištění přestupku a jeho projednání. Jméno osoby, která podala mladistvému alkohol, pokud je známá, policisté rovněž oznamují na příslušný správní orgán.