Úroda ovoce v uplynulém roce byla kvůli rozpačitému letnímu počasí nejhorší za posledních několik let. Plísně a choroby však neškodily pouze v létě a v období sklizně, opět se připomínají i v nynějším zimním období, kdy je ovoce uskladněné ve sklepech.

Na vině je deštivé léto

„Úroda v podorlické oblasti byla velmi špatná, týká se to ovoce všeobecně, zejména jablka však byla nekvalitní. Na vině jsou krajně nepříznivé klimatické podmínky, které umožnily šíření plísní napadajících ovoce,“ popisuje důvody malé úrody Josef Helmich, předseda častolovické zahrádkářské organizace ČZS. Jablka docházející nyní ve sklepech konzumní zralosti, abnormálně hnijí a zasahuje je několik druhů plísní.

Kvůli letnímu deštivému počasí nebylo prakticky možné ovoce ani chemicky ošetřit a uchránit je tak před onemocněním. Pokud se to některým pěstitelům přece jen podařilo, výsledky jsou spíše mizivé a příliš se neliší od chemicky neošetřených ovocných plodů.

Ovoce není vhodné k prodeji

Kámen úrazu spočívá podle pěstitelů v tom, že mnohé plísňové choroby se projevují až nyní na uskladněném ovoci. Napadené ovoce sice není zdravotně škodlivé, ale nevypadá esteticky a není tedy vhodné k prodeji. Ovocnáři mají i podstatně nižší zisky.

„Za normálních podmínek je výkupní cena jablek dvanáct až patnáct korun za kilo, teď jsou ovšem pěstitelé nuceni je prodávat za výrazně nižší cenu a kvůli špatnému vzhledu jablka končí především v moštárnách či lihovarech,“ dodává k problému Helmich.

Plísně nejvíce zasahují právě vzhled jablek. Mezi časté projevy onemocnění patří například vznik černých teček na povrchu plodu. „Tímto jsou velice postižena zejména jablka odrůdy Golden Delicious, ta mají výrazně žlutou barvu a černé tečky na nich působí opravdu špatně,“ vysvětluje některé projevy chorob Helmich.

Horší úroda už snad být nemůže

Pokud si pěstitelé neví s těmito problémy rady, mohou vyhledat doporučení v odborných časopisech nebo u kolegů ovocnářů.

Jak podobným atakům plísní ovoce předcházet a jak s nimi bojovat, se mohou pěstitelé dozvědět i na Degustaci jablek, která se koná 5. února v zahrádkářské klubovně v Častolovicích. Na programu je kromě degustace a hodnocení loňských jablek i odborná přednáška a poradenství.

„Jak jsem říkal svým kolegům, rok 2010 byl pro ovoce tak špatný, že horší snad už ani nemůže být. Nezbývá než doufat, že ten letošní se vydaří lépe,“ konstatuje s nadějí v hlase Helmich.