Potštejnský hrad a nejen on přivítal o první květnové sobotě tisíce lidí. Podobně tomu bylo i na ostatních startovacích místech – v Sopotnici a Žampachu, kde se také konal již 44. ročník oblíbené turistické a kulturní akce Přes tři hrady. Letos si zájemci mohli opět vybrat z velkého množství tras. Startující z potštejnského stanoviště měli k výběru šest pěších variant, které se od sebe lišily náročností.

V Potštejně se davy dychtivých účastníků registrovaly po celé dopoledne, což nebývá zvykem. „Dopoledne se nám lidé dříve už vraceli, ale letos stále přicházejí. Zájem je veliký," komentoval na místě jeden z organizátorů pochodu Stanislav Vašátko.

K rekordnímu počtu oficiálně zapsaných pochodujících přispělo i vydařené počasí. Jednalo se o téměř deset a půl tisíce registrovaných. Navíc do tohoto čísla nejsou zahrnuti nezapsaní návštěvníci. „Zaparkovaných aut v Potštejně bylo více než na pouti," doplnil předseda sopotnických turistů Petr Lžíčař.

Svědčí to o stále vzrůstajícím zájmu turistů. Pochodu se zúčastnily všechny generace a všichni si tradiční květnovou turistickou událost velmi pochvalovali. „Jdu se svými vnučkami pětikilometrovou trasu. I když jsem tu nebyla každý ročník, účastním se velmi často. Jsem s pochodem moc spokojená, dříve jsem chodila i 30 kilometrů. Moc se nám tu líbí," prozradila s úsměvem paní Novotná z Doudleb. Každý si užívá pochod a krásný víkend po svém. „Trasu jsme nezvolili, jdeme jak se nám chce, ani jsme se na pochod nezaregistrovali. Jdeme volně a v klidu si někde posedíme. Když je hezké počasí, tak si člověk může odpočinout i na nedaleké Vochtánce," řekl zase David Matoulek z Potštejna.

(pn)