Jeho pocit? „Asi bych to šel hodně dlouho, nedovedu si představit, že bych to zvládl v rychlejším tempu," svěřil se Michal Hurych.

A jak se k uniformě dostal? Bylo to v rámci besedy věnované výročí Mezinárodního dne válečných veteránů, která ve škole proběhla v pátek.

S nápadem přišel Jiří Králíček ze spolku Abakus a žákům tzv. kápnul do noty. Na hodinu dějepisu totiž přišli lidé, kteří mají ke zmíněnému výročí skutečně blízko.

O první a druhé světové válce vyprávěl historik z Národního muzea Ivan Fuchsa, o současných misích v zahraničí absolvent brněnské Vojenské akademie Pavel Anděl.

V závěru se pak žáci seznámili s tím, jak žilo Opočno v letech 1914 - 1918, prezentaci představila Dana Marková z letopisecké komise.

Jednoznačně největší úspěch však měl u žáků vojín, který se dostavil během vyprávění o 2. světové válce. „Když se objevil jejich spolužák v uniformě z východní fronty, nastalo ve třídě velké oživení. Na vlastní kůži si vyzkoušel, že mít na sobě těžkou uniformu, k níž ještě vojáci nosili plnou polní vážící až pětatřicet kilo, není žádná legrace," ocenila výkon svého žáka učitelka Stáňa Tláskalová.

Celá beseda měla takový úspěch, že ona i ředitelka školy Jana Hrnčířová už plánují podobnou akci na Den válečných veteránů 2017.   (dm)