Degustace jablek bude provedena jak ze starých, ale stále dobrých odrůd, na příklad Ontario, Boskoopské, Idared, Zvonkovo, tak i ze současně pěstovaných, například Rubín, Šampion, Melrose, Bohemia a tak dále. Nebudou chybět ani nové rezistentní odrůdy, které se začínají na našich zahrádkách pěstovat. Tyto odrůdy mají tu významnou vlastnost, že se nemusí chemicky ošetřovat proti houbovým chorobám.

Jedná se například o odrůdy: Rosana, Rubinola, Gold Star, Selena, Zuzana, Topaz, Rajka, Rubinstep, Rezista a řada dalších. Jistě bude i zajímavé tyto vyjmenované odrůdy porovnat s novošlechtěnci, které byly vypěstovány ve výzkumném ústavu v Holovousích a Střížovicích. Celá degustace bude v podstatě přehlídkou a porovnáním starých a nových odrůd, z kterých vyjde určitý výsledek a pro zahrádkáře rada, co by se mělo na našich zahrádkách v podmínkách Podorlicka pěstovat.

Všichni pěstitelé vědí, že právě loňský rok byl na choroby abnormálně příznivý a mnoho jablek bylo takzvanou strupovitostí znehodnoceno.
Vlastní hodnocení bude vycházet z pěti kriterií, a to ze vzhledu, kvality slupky, jakosti dužiny – její trvanlivosti a celkové chuti. K ochutnávce je připraveno 30 odrůd jablek. Velikou výhodou této degustace bude ten fakt, že všechny odrůdy jablek byly uskladněny v normálních sklepech bez umělého podchlazování, což dává daleko větší věrohodnost. Také doba degustace byla záměrně vybrána až v měsíci únoru, protože dobře víme, že v létě a na podzim je ovoce a zeleniny dost, jinými slovy, vitamíny nikomu nechybí. V zimních měsících je ale situace jiná, a proto chceme na našich zahrádkách pěstovat takové ovoce, které má dlouhou dobu konzumní zralosti a které nám za normálních skladovacích podmínek vydrží co nejdéle.

Vlastní hodnocení se provádí anonymně. Čím více degustátorů bude provádět ochutnávku, tím je hodnocení a pořadí nejlepších odrůd optimálnější. Proto pořadatelé zvou všechny zájemce do Častolovic, aby se určilo to nejlepšího ovoce, které bychom na našich zahrádkách měli pěstovat.

Degustaci završí beseda o pěstování ovoce v podmínkách Podorlicka. Vzhledem k tomu, že přislíbili účast přední šlechtitelé ovoce, bude tato diskuse velmi kvalitní a poučná. Každý z přítomných obdrží po vyhodnocení výsledky degustace. Na ochutnávku s hodnocením jablek jsou zvaní všichni milovníci dobrého ovoce. (jh)