Jeden z nich si pro tento slavnostní den zvolil kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou. Venkovní kulisa i teplota v kostele byly přímo úměrné kalendáři, ale svatebčanům to příliš nevadilo. Všeobecně ale pro oddavky táhnou spíše letní měsíce, což svorně prohlásily všechny oslovené matrikářky.

„Dnes u nás oddáváme pouze jeden pár. Termín ale chtěli mít svatebčané pojištěný, takže si jej zamlouvali už půl roku dopředu," uvedla Romana Brandejsová, matrikářka z Dobrušky.

Léto je lákavější

Podobné to bylo v Rychnově, kde oddali rovněž jediný pár. „Ve dnech se zajímavým datem žádný nárůst nepozorujeme. Například vloni na 11. 11. jsme neměli svatbu žádnou.

V teplých měsících se naproti tomu bere třeba pět nebo šest párů během jednoho dne," potvrdila Olga Zahálková z rychnovské matriky. Nutno ovšem poznamenat, že drtivá většina svateb se odehrává v sobotu. Obřad v takový den si někteří zamlouvají téměř rok dopředu.

V zimě mají naproti tomu snoubenci jistotu, že se nepromíchají s jinou svatbou. Nezájem o letošní magické datum potvrdili i v Kostelci. „Žádná svatba se u nás nekoná. Naposledy byl větší zájem o konkrétní datum 7. 7. 2007. Tehdy se bralo velké množství párů," uvedla Eva Hynková z matriky v Kostelci.