Kde vzniknouV příštím roce má být dokončena cyklostezka 
z Dobrušky na Opočno.

Do budoucna by měla vyrůst trasa z Dobrušky směrem na Pohoří a Bohuslavice.

Cyklostezku plánují také z Rokytnice do Žamberka.

Několik let se řeší cyklostezka ve Vamberku.

Ne všichni je ale využívají. Podle policistů je základem bezpečnosti vozovky oddělit nemotorizovanou dopravu od motorizované.Pokud se cyklisté a chodci pohybují na silnici společně s auty, je to pro ně velice nebezpečné.

I když cyklostezky na frekventovaných úsecích v okrese stále vznikají, někteří je stejně nevyužívají a hazardují se životem. Mnoho cyklistů jezdí potmě, pokud se ale vydají na cestu za snížené viditelnosti, může je řidič přehlédnout a taková cesta nebude mít šťastný konec.

Nová trasa má vést do Pohoří

Rychnovsko – V okolí Dobrušky by měly vzniknout hned dvě cyklostezky. O jedné se mluví už několik let, druhá je zatím čerstvou novinkou.

V Dobrušce má být dokončena cyklostezka, která se napojí na již hotovou trasu směrem na Opočno. Na tu už místní čekají několik let. Zatím se ale se stavbou nezačalo. „Na stavbu je možný nástup až od prvního listopadu. Uvidíme, jaké bude počasí, zda se ještě před zimou bude moci začít. Cyklostezka by ale měla být určitě hotová, až se v příštím roce rozjede turistická sezona," prozrazuje starosta Dobrušky Petr Lžíčař.

Vedení města již vybralo dodavatele na tuto stavební akci. Problém tu ale nastal se směňováním pozemků. Radnice tak musí čekat do konce října, do kdy zde má jeden nájemce pozemků platnou smlouvu, teprve pak může stavby rozjet. Přípravné práce prý mohou začít už nyní.

Novinkou je ale trasa pro cyklisty, která má vzniknout směrem na Pohoří a pak Bohuslavice. „Zatím je to spíše ve fázi nápadů, prověřují se pozemky. Bude to běh na dlouhou trať," vysvětluje Petr Lžíčař. Dle jeho slov se zatím uvažuje o dvou variantách, kudy by mohla cyklostezka vést. Jedna z plánovaných tras by mohla pokračovat z Pulic podél čističky odpadních vod lesem a pak dál směrem na Pohoří.

Jelikož se zatím opravdu jedná jenom o plány, se samotnou realizací by se podle dobrušského starosty mohlo začít nejdříve za tří až čtyři roky.
Dobruška však není jediné město, kde se řeší odklon cyklistů z frekventovaných silnic. Nová cyklostezka by také měla vést z Rokytnice směrem na Žamberk.

Trasa stezky pro cyklisty povede z Rokytnice v Orlických horách přes Dolní dvůr a údolím Rokytenky do Žamberka. Stavební akce by měla vyjít na více než 15 milionů korun. Celková délka trasy by měla dosáhnout necelých sedmi kilometrů, stavba by měla probíhat v několika etapách.