Proč nenachytat trochu horského sluníčka a nevyrazit například z Deštného v Orlických horách? Po naučné stezce „S Kačenkou po stopách sklářů" se odtud po patnácti kilometrech dostanete do Orlického Záhoří. Cestou narazíte celkem na sedm informačních tabulí o historii skláren, které dříve bývaly jedním z hlavních zdrojů obživy v Orlických horách.

Okolí Orlického Záhoří ocení zejména milovníci přírodních krás. V blízkosti obce se nachází hned několik rezervací – Trčkov, Trčkovská louka, Velká louka a Hraniční louka. Celé území pak spadá pod takzvanou Ptačí oblast Orlické Záhoří. Krajina lesů, lučin a rašelinných luk je velmi bohatá na rostlinné i živočišné druhy, předmětem ochrany oblasti je výskyt ptáka chřástala polního a jeho hnízdního prostředí. Za povšimnutí stojí i nedaleká Kunštátská kaple, kterou zde v roce 1671 postavili dřevorubci těžící zde dřevo pro doly v Kutné Hoře.

Při putování z vrcholků dále směrem do podhůří by byla škoda vyhnout se obci Neratov. Za zmínku stojí zejména místní kostel Nanebevzetí Panny Marie s prosklenou střechou -významné poutní místo již od poloviny 17. století. Po jeho pohnuté historii, kdy mu hrozila i demolice, byl nakonec roku 1992 prohlášen kulturní památkou. V kostele se pravidelně slouží bohoslužby, pořádají se tu i různé kulturní akce, jedinečnou atmosféru mají v Neratově také vánoční a velikonoční svátky a oblíbený je i letní divadelní festival Menteatrál. ⋌(jan, zr)