Z více než 11 tisíc hektarů ploch zbývá ještě vyorat kolem 200 hektarů. Meziříčský cukrovar nyní pracuje naplno a ukončení kampaně plánuje v polovině ledna.

Sklizeň cukrovky letos sice ztěžovalo deštivé počasí, ale vegetační podmínky pro cukrovku byly na východě Čech velmi dobré. „Hektarový výnos byl letos nadprůměrný, přes 70 tun, což vyrovnalo nižší cukernatost, která je kolem 17,5 procenta," uvedl ředitel cukrovaru Josef Světlík.

V kampani, která začala 16. září, chce cukrovar celkem zpracovat kolem 800 000 tun řepy a vyrobit přes 100 000 tun cukru.

Řepu cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, sváží od zemědělců z okresů Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Jičín, Pardubice a Chrudim. Průměrná svozová vzdálenost je 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je Jevíčko v oblasti Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.

Cukrovar v Českém Meziříčí je jediným na východě Čech a denní zpracovatelskou kapacitou 7000 tun je druhým největším v Česku. V kraji se vypěstuje zhruba pětina české produkce cukrovky.