Některé cukrárny na Rychnovsku přijímají objednávky až do Vánoc. U jiných je poslední šance v příštím týdnu.

 

„Pečeme stále více druhů cukroví. Tuto službu nabízíme třetím rokem a pokaždé se ozve hodně lidí a již dopředu si ho zamlouvají,“ uvedla vedoucí jedné z rychnovských cukráren Jana Hermanová. Do konce listopadu přijímají objednávky v Týništi. Poté už je odmítají. „Nabízíme kolekci, která obsahuje jedenáct druhů. Každým rokem je spousta lidí, kteří k nám přijdou a říkají, že na pečení není čas. Řekla bych, že letos jich je méně, ale oni přijdou. Každý to nechává na poslední chvíli,“ prozradila své zkušenosti vedoucí cukrárny Vlasta Žantovská.

Do kostelecké cukrárny chodí objednávky i ze vzdálenějších měst. „Dokonce zasíláme dvacet kilo cukroví až do Prahy. Lidé se nám ozývají nejen z Rychnovska, ale i od Hradce Králové a z Holic. Dalo by se říct, že za ty roky už máme stálou klientelu zákazníků, kteří už ví, že konec listopadu je poslední termín na objednání,“ dodal vedoucí Jan Fiala. Již hotové cukroví v této podobě vítají především zaměstnaní lidé, kteří jsou pracovně vytížení a na pečení jim nezbývá mnoho času. „Je to nejjednodušší způsob. Než se péct s cukrovím, kterého potřebuji stejně jen několik kousků, je výhodnější si ho koupit. V dnešní době, kdy je všechno tak drahé, to vyjde skoro na stejno,“ uvedla Radka Závůrková.